DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl

Actie-servetten voor EU-landbouwministers


Den Haag/Utrecht, 6 september 2004 -- Een tekst van schrijver Koos van Zomeren op een servet moet de Europese landbouwministers, die dezer dagen informeel samenkomen in Nederland met minister Veerman als gastheer, tijdens hun diner aanzetten tot een moment van bezinning. 'Dieren, natuur en milieu hebben een actieve overheid nodig, want de 'markt' heeft geen geweten', aldus de schrijver op het servet. De 'literaire slabbers' worden de EU-landbouwministers aangeboden door Stichting Natuur en Milieu en de Dierenbescherming.

Volgens de beide organisaties zijn dierenwelzijnsbeleid en een duurzame veehouderij stiefkindjes van het kabinet Balkenende en minister Veerman in het bijzonder. Het beleid van Veerman komt er op neer dat hij vrijwel alles aan 'marktpartijen' wil overlaten. De overheid pakt op geen enkel wijze haar verantwoording en treedt niet regulerend op. Zo moeten de misstanden in de bio-industrie volgens Veerman worden opgelost door betrokkenen: de consument, de boer, de supermarkt, de vleesverwerkende industrie, enzovoort. 'De overheid houdt immers geen varkens', aldus de bewindsman, die vervolgens achterover leunt en hooguit EU-regelgeving wenst te volgen.

Wat dat betekent zullen de legkippen bijvoorbeeld merken. Per 2012 zou het verboden zijn om kippen in legbatterijen te houden. Nu Veerman besloten heeft de EU te volgen, betekent dat voor de legkippen in Nederland dat zij ook na 2012 in een kooi mogen worden opgesloten: de verrijkte kooi, een eufemisme voor een legbatterij met zitstok en plastic gras op de bodem.

Prijsverschil
Natuur en Milieu en de Dierenbescherming zijn van mening dat het oplossen van de gigantische problemen in de bio-industrie ook de overheid aangaat. Zo zou Veerman het prijsverschil tussen duurzame en gangbare producten moeten verkleinen om het de consument mogelijk te maken dergelijke producten aan te schaffen. Nu is een biologische kip drie maal duurder dan een binnen zes weken opgefokt vleeskuiken uit de bio-industrie.

Ook de biodiversiteit in Nederland wordt ernstig bedreigd als gevolg van het ammoniakbeleid van de regering. Veerman laat het aan de melkveesector over om maatregelen te nemen en geeft de sector tot 2010 de tijd. De melkveesector, die voor maar liefst vijftig procent van de ammoniakemissie verantwoordelijk is, onderneemt echter weinig en hoopt dat de ammoniakreductie vanzelf komt door hogere melkproductie per koe en aanpassingen in het veevoer. De reductie komt echter volgens Natuur en Milieu niet vanzelf en blijft op een laag niveau steken.

Landbouwsubsidies
De lijst is welhaast oneindig, concluderen Natuur en Milieu en de Dierenbescherming. Bij de hervorming van de landbouwsubsidies mocht de overheid vijf procent van de inkomenssubsidies afromen ten gunste van de duurzame veehouderij, wat zij vervolgens niet deed. Veerman trok het wettelijke verbod op het fokken van nertsen in. Veerman wil niet bij wet vastleggen welke exotische dieren ongeschikt zijn om door de gemiddelde consument te worden gehouden. Veerman introduceert nieuwe vormen van bio-industrie zoals de zeer intensieve kweek van vissen. Veerman wil geen regels voor de productie van minder bekende landbouwdieren zoals konijnen, struisvogels, herten, eenden en kalkoenen die per miljoenen worden gehouden. De lijst is lang, te lang.

De vijfentwintig landbouwministers krijgen hun actie-servet met een in het Engels vertaalde tekst van Van Zomeren. De Nederlandse versie luidt:

De markt

Met onophoudelijk geloei, met veel gesleep aan touwen en gedraai aan staarten, nu en dan een stokslag of een trap in de buik, begon vanmorgen in W. de jaarlijkse koeienmarkt.
De boeren brengen hun veestapels op winterpeil. De één wil een paar koeien kwijt, de ander wil er een paar bij. En het slachthuis speelt natuurlijk ook een rol.
Om half vier werden de eerste koeien aangebonden onder de bomen op het plein. Hun adem dampte in het rauwe licht van de lantaarns. Het was koud en winderig. De klinkers waren nog nat van gisteravond, akelig glad voor dieren op hoeven.
Sommige boden tegenstand. Ze bleven staan als ze moesten lopen of liepen door als ze moesten blijven staan. Toen er één losbrak, ging er een golf van enthousiasme door de verzamelde jeugd. Tof man! Maar er waren er ook die in hun goedheid precies deden wat er van ze verwacht werd.
Langzaam kwamen alle konten op een rij te staan. Om vijf uur kwam om de hoek de kermis op gang. De eerste jochies gingen in de spin. Het dreunde en het flitste weldra als de hel. Nog steeds kwamen veewagens binnen. De klep werd neergelaten en daarbinnen draaiden koeien met de kop om te zien wat hun te wachten stond. De ogen groot, de oren zenuwachtig. Ze hoorden loeien en ze loeiden mee.

Dieren, natuur en milieu hebben een actieve overheid nodig, want de 'markt' heeft geen geweten.

(einde bericht)