Socialistische Partij

Hypotheekaftrek kan simpeler, logischer en eerlijker

06-09-2004 * Bij nieuw af te sluiten hypotheken moet worden gestimuleerd dat binnen 30 jaar wordt afgelost, en met een aanpassing van het eigen woningforfait zal de onevenredige bevoordeling van hogere inkomens worden verminderd. Dit stelt de SP in nieuwe voorstellen voor aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. SP-Kamerlid Agnes Kant: "Wij hebben een manier gevonden om zonder drastische ingrepen toch een aanzienlijke hervorming door te voeren, die de staatskas op termijn fors ontlast en de meeste huizenbezitters ongemoeid laat."

Uit doorrekening van de voorstellen door het CPB blijkt dat de plannen leiden tot een kleine inkomensverbetering voor lagere inkomens en een kleine inkomensachteruitgang voor de hoogste inkomens. De SP zal deze plannen donderdag in de Kamer aan de orde stellen.

Kant: "De huidige hypotheekrenteaftrek legt een te groot beslag op de begroting van de Nederlandse staat en bevoordeelt de hoge inkomens. De overheid besteedt hieraan in 2004 meer dan 7 miljard, bijna vijf maal zoveel als aan huursubsidie (1,5 miljard). Met de onbeperkte aftrek neemt Nederland binnen Europa een uitzonderingspositie in. Het SP-plan levert in het eerste jaar EUR 233 miljoen op, oplopend tot EUR 2,5 miljard per jaar over 30 jaar. Op de woningprijzen en woningmarkt verwacht het CPB gedurende korte tijd een stabilisatie van de woningprijzen, waarna ze weer zullen stijgen met enkele procenten per jaar."

De voorstellen:

De aflossingsregeling
Het eerste voorstel zorgt er voor dat de extra grote aftrek die mogelijk is voor spaar-, beleggings- en aflossingsvrije hypotheken wordt beperkt. Dat gebeurt door het invoeren van een aflossingsregeling waarbij, ook wanneer niet wordt afgelost, het bedrag dat kan worden afgetrokken afneemt met 3% per jaar. Uiteraard zal dat slechts gelden voor nieuwe hypotheken.

Aanpassing belasting eigen woning
Het eigen woning forfait wordt vereenvoudigd en progressiever gemaakt. Er komt één tarief van 1,2% met een belastingvrije voet van EUR 90.000,- voor eenpersoonshuishoudens en EUR 110.000,- voor meerpersoonshuishoudens.

Agnes Kant: "Zoals de doorrekening van het CPB laat zien, zorgen onze voorstellen voor een stelsel waarbij voor het overgrote deel van de huizenbezitters niets verandert en alleen de rijkste Nederlanders iets minder profiteren. De enorme aanslag van de hypotheekrenteaftrek op de begroting wordt zo beperkt. Mensen met lagere inkomens met een hypotheek gaan er door dit plan zelfs iets op vooruit gaan." * Download het SP-plan Beter Belast (PDF, 210 KB) * Download de doorrekening van het CPB (PDF, 670 KB)