Amsterdam RAI

HISWA te water 2004
6 sep 2004

POSITIEVE STEMMING OP HISWA TE WATER. Exposanten doen goede zaken.

Met ruim 35.500 bezoekers en uitermate tevreden exposanten is de 21e editie van de HISWA te water succesvol afgesloten. De internationale watersportbeurs telde een recordaantal van 450 boten van 7 meter en langer. De bezoekers wisten de compleetheid van het aanbod bijzonder te waarderen en gaven de bootshow het hoogste rapportcijfer ooit, een 7,7. Exposanten onderstreepten opvallend goede zaken gedaan te hebben. Deze positieve signalen worden bevestigd door de voorlopige resultaten van het bezoekersonderzoek die een hoge aankoopintentie van het publiek aantonen.

Hoge aankoopintentie publiek
Voor de exposanten van de watersporttentoonstelling voldeed de beurs volledig aan de hoge verwachtingen. Het kapitaalkrachtige publiek bleek ook dit jaar weer met concrete aankoopplannen naar de beurs te komen. Van alle bezoekers heeft 62% de intentie op korte termijn een aanschaf te doen. Dit percentage ligt even hoog als vorig jaar en beduidend hoger dan twee jaar geleden. Van terughoudendheid bij de consument in de aanschaf van een nieuwe boot lijkt dan ook geen sprake. De belangstelling van de bezoekers ging met name uit naar motorkruisers en motorjachten (38%), open zeilboten, kajuitzeiljachten en motorzeilers (34%) en sloepen (13%). Met name dit laatste segment blijft de laatste jaren steeds meer bezoekers te trekken.

Hoogste waardering ooit
Het publiek gaf de HISWA te water een 7,7, het hoogste rapportcijfer ooit. Hieruit blijkt de hoge waardering van de bezoekers voor de compleetheid van de bootshow. Ook is product manager Cora Burger zeer tevreden over het bezoekersaantal: We hebben ongeveer 1.500 bezoekers minder dan vorig jaar getrokken. Dit is toe te schrijven aan het erg slechte weer op de eerste dag en het uitzonderlijke mooie weer op de laatste dag, een dag die veel watersporters op hun boot doorgebracht zullen hebben. Alle andere dagen waren dus net zo goed bezocht als vorig jaar. We zagen al dat de economisch mindere tijden geen negatieve gevolgen hebben gehad voor ons aanbod van boten op de beurs. Integendeel zelfs, en ook ons publiek lijkt hier dus geen hinder van te ondervinden gezien dit bezoekersaantal en de concrete aankoopintentie van de bezoekers. Er heerste dan ook een positieve stemming op de beurs en exposanten lijken de toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen zien.

Contract verlengd met Marina Seaport IJmuiden
Tijdens de HISWA te water heeft HISWA RAI Multimedia het contract verlengd met Marina Seaport IJmuiden. De HISWA te water zal in 2005 en 2006 wederom in IJmuiden plaatsvinden. Het is voor ons en de exposanten een goede locatie met voldoende aanlegmogelijkheden en ruimte op de kade. Door het plaatsen van extra tussensteigers, kunnen we de capaciteit indien nodig de komende jaren nog iets uitbreiden. Dat hebben we dit jaar ook al moeten doen en is goed bevallen. Vanwege de diepte, makkelijke aanvaarroute en goede faciliteiten heeft Marina Seaport IJmuiden de voorkeur van de grote meerderheid van de exposanten. Vandaar dat wij besloten hebben het contract met de jachthaven voor twee jaar te verlengen, aldus directeur Marion Hogenboom van HISWA RAI Multimedia.

HISWA Boot van het Jaar 2005
Tijdens de HISWA te water vond de eerste jurybijeenkomst plaats in het kader van de Verkiezing van de HISWA Boot van het Jaar 2005. Uit de ruim 40 aanmeldingen selecteerde de jury 5 motorboten en 5 zeilboten die in aanmerking komen voor de testdagen eind september op het IJsselmeer. De shortlist van zeilboten die in de race zijn voor een nominatie zijn (in willekeurige volgorde):

- Salona 45 van Bach Yachting (www.bachyachting.nl)
- C-Yacht 12.50 van C-Yacht (www.c-yacht.nl)

- Sun 2500 van Rob Krijgsman Watersport (www.krijgsman.nl)
- Hunter 33 van Van den Bosch Yachting (www.vandenboschyachting.nl)
- Bavaria 42 van Van den Bosch Yachting (www.vandenboschyachting.nl) Bij de motorboten strijden de volgende boten om een nominatie (in willekeurige volgorde):

- Kunst & Raven sloep 10.50 van Kunst & Raven (www.kunst-raven.nl)
- Bruijs spiegelkotter 10.00 cabrio van Bruijs Jachtbouw (www.bruijsjachtbouw.nl)

- Evership 80 Patrol van Eversail Yachts (www.eversail.nl)
- Cougar van Lambrechtsen & Meijer (www.lambrechtsen-meijer.nl of www.cougar.nl)

- Mochi 51 Dolphin van Lengers Yachting (www.lengersyachting.nl) Begin oktober is bekend welke 3 boten in iedere categorie in aanmerking komen voor een nominatie. De winnende zeil- en motorboot worden bekendgemaakt tijdens de opening van de HISWA 2005 in Amsterdam RAI op dinsdag 1 maart.

HISWA 2005 en HISWA te water 2005
De volgende HISWA te water, in het buitenland bekend onder de naam Amsterdam Seaport Boat Show, is van 30 augustus tot en met 4 september 2005 in Marina Seaport IJmuiden. Voor die tijd kunnen watersportliefhebbers van dinsdag 1 tot en met zondag 6 maart 2005 in Amsterdam RAI terecht voor de 50e editie van de HISWA. Daar komen alle takken van watersport aan bod.

HISWA.nl vernieuwd
HISWA RAI Multimedia en HISWA Vereniging hebben een week voor de HISWA te water een geheel vernieuwde HISWA.nl gelanceerd. De website is omgevormd tot een brede watersportportal voor consumenten, bedrijven en alle stakeholders van het HISWA merk. Deze laatste doelgroepen worden op de site bediend via eigen ingangen voor de brancheorganisatie HISWA Vereniging, voor exposanten van HISWA en HISWA te water en voor pers. Met veel nieuwe informatie, diensten en functionaliteiten is HISWA.nl uitgegroeid tot hét toonaangevende digitale platform voor consument en bedrijf.

Driebergen, 6 september 2004

---

Noot voor de redactie/