AutoRai

6-9-2004

Hyundai toont nieuwe Sonata in Parijs

De nieuwe generatie Hyundai Sonata staat klaar om een plaats te veroveren in de klasse van zakensedans. Hij beleeft zijn Europese debuut tijdens de Autosalon van Parijs.

De auto is compleet nieuw, beschikt over een krachtig design, krijgt nieuwe motoren en is het toonbeeld van technisch raffinement. Daarnaast toont Hyundai de vernieuwde Coupé in Parijs en staat een ultrazuinige Getz met nieuwe 1.1 CRDi-motor op de stand.

Het nieuwe design van de Sonata is het resultaat van een samenwerking tussen het Europese Hyundai Design Center en de ontwerpers in Zuid-Korea. De ronde vormen zijn verdwenen en het nieuwe ontwerp kenmerkt zich door strakke, stevige lijnen. De auto heeft daardoor een zeer solide uitstraling. De grotere afmetingen, langere wielbasis en grotere spoorbreedten versterken dit beeld. De auto is 4,80 meter lang. De kofferinhoud is gegroeid van 398 tot 462 liter.

Nieuwe motoren
De nieuwkomer beschikt over geraffineerde techniek, zoals een double wishbone veerpoot voor, multi-link wielophanging achter en motoren met variabele kleptiming. Twee benzinekrachtbronnen zijn nieuw: de 3.3 V6 (229 pk/168,4 kW) en de 2.4i (165 pk/121,3 kW). Zij behoren tot de nieuwe generatie, aangeduid als de Theta-serie. De inlaatkleppen zijn voorzien van elektronisch geregelde variabele timing. Verder is de motor geheel van aluminium, zowel het blok als de kop, en is er een inwendige balansas die trillingen en geluid tegengaat. Hyundai presenteert in 2006 een geheel nieuwe serie dieselmotoren.

Als geen ander realiseert Hyundai zich dat een gedegen uitrusting een voorwaarde is voor het veroveren van een sterke positie in het segment van de zakensedans. De Sonata krijgt daarom onder meer lichtmetalen 17-inch wielen, een dubbele uitlaat op de 3.3 V6, een in hoogte en diepte verstelbaar stuur, voorruitverwarming ter hoogte van de ruitenwissers, lederen interieurbekleding en een zonnescherm achter. Elektronische stabiliteitsregeling en dvd-navigatie behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Marktleider
De voorzitter van Hyundai, Chung Mong-Koo, onthult de nieuwe Sonata op donderdag 23 september op de Autosalon van Parijs. Gegevens over de prijzen en levering van de nieuwe modellen en uitvoeringen in Nederland worden later bekendgemaakt. Sinds 1 september is de Sonata in Zuid-Korea te koop, waar de auto zijn positie als marktleider voortzet. De Amerikaanse primeur is begin januari tijdens de Detroit Motor Show vanaf het voorjaar van 2005 wordt de Sonata in Hyundais nieuwe fabriek in Montgomery (Alabama) gebouwd. Hyundai wil volgend jaar wereldwijd 300.000 nieuwe Sonatas verkopen.

Facelift Coupé
Naast de Sonata presenteert Hyundai de vernieuwde Coupé. Zowel het design als de uitrusting is gewijzigd. De Coupé krijgt een meer technische uitstraling. Nieuw is ook de elektronische stabiliteitsregeling die de optielijst siert.

Getz 1.1 CRDi
Het nieuws rond de zeer succesvolle Getz bevindt zich onder de motorkap. Met een nieuwe 1.1 CRDi turbodieselmotor met common rail injectie betreedt de auto het segment van de ultra-economische diesels. Deze krachtbron voldoet aan de Euro IV-emissienormen en is ontwikkeld met grote inbreng van het Europese R&D Center van Hyundai in Rüsselsheim.