Rabobank Nederland

Rabobank Groep klaar voor IFRS Rabobank Nederland, 06/09/2004 11:46
---

De Rabobank Groep is er klaar voor om vanaf 1 januari 2005 te rapporteren volgens de International Financial Reporting Standards. Vanaf die datum zijn beursgenoteerde ondernemingen verplicht volgens de IFRS te rapporteren.

Ook de Rabobank is als grote internationaal opererende financiële instelling verplicht te rapporteren volgens deze nieuwe regels. IFRS is een wereldwijd geaccepteerde standaard van grondslagen voor waardering en resultaatbepaling, die een betere vergelijkbaarheid en meer transparantie beoogt.

Vanaf 1 januari 2005 zijn beursgenoteerde ondernemingen verplicht volgens de IFRS te rapporteren. Bijzonder daarbij is dat, hoewel de implementatiedatum dichtbij is, er nog geen (volledige) duidelijkheid bestaat over de toe te passen grondslagen. Binnen de EU wordt nog gediscussieerd omtrent de bekrachtiging van de grondslagen. De onduidelijkheid spitst zich toe op het al dan niet toepassen van een tweetal standaarden, te weten IAS 32 en 39, die in het bijzonder van belang zijn voor financiële instellingen. Dit vraagt om extra maatregelen in het implementatieproces en leidt ook tot extra kosten. Desondanks is de Rabobank Groep er klaar voor.

Anticiperend op de definitieve implementatie van de IFRS heeft de Rabobank Groep met ingang van 1 januari 2004 twee stelselwijzigingen doorgevoerd. De beleggingsresultaten van Interpolis worden niet meer op basis van langjariggemiddelde rendementen bepaald. De gerealiseerde beleggingsresultaten zijn met ingang van 2004 direct in de winst en verliesrekening verantwoord. De stelselwijziging heeft geen invloed op het vermogen. De gevolgen manifesteren zich alleen in de resultatenrekening in de zin van herrubriceringen; de invloed op de nettowinst van 2003 is nihil.

De door de Rabobank Groep uitgegeven Trust Preferred Securities ad. EUR 2.037 miljoen zijn niet langer als eigen vermogen maar onder het aansprakelijk groepsvermogen als achtergestelde schulden verantwoord. Consequentie hiervan is dat de vergoeding op de Trust Preferred Securities niet langer via de winstbestemming als dividend, maar via de winst en verliesrekening als rentelast is verwerkt. De vergelijkende cijfers over het eerste halfjaar 2003 zijn hiervoor aangepast. De rentelast is met EUR 23 miljoen verhoogd. Omdat toezichthouders de Trust Preferred Securities blijven kwalificeren als kernvermogen heeft de stelselwijziging geen invloed op de tier 1-ratio en de BIS-ratio.

Naast deze stelselwijzigingen is er bij opstelling van de 2004-cijfers ook vooruitgelopen op de IFRS-richtlijn dat hedge-accounting van eigen vermogen niet meer wordt toegestaan. Om die reden zijn de swaps die zijn afgesloten voor de beperking (hedging) van het renterisico dat samenhangt met het Ledenkapitaal gewaardeerd tegen marktwaarde. Mutaties in de marktwaarde worden verwerkt via de winst-en-verliesrekening. Dit resulteerde in de eerste helft van 2004 in een last van EUR 107 miljoen. Het Ledenkapitaal blijft ook onder IFRS eigen vermogen.

De effecten van de IFRS op de balans van de Rabobank Groep zullen relatief beperkt zijn. Het balanstotaal neemt met zo'n 5 à 10% toe. Oorzaak is voornamelijk het in de balans opnemen van alle derivatenposities. Onder huidige grondslagen worden deze gedeeltelijk als off-balance sheet verplichtingen behandeld.

Ten aanzien van de winst-en-verliesrekening is de algemene verwachting dat de volatiliteit van de resultaten toeneemt. De Rabobank Groep verwacht door het actief toepassen van hedge accounting de volatiliteit te kunnen beperken.