Rabobank Nederland

Jochem de Bruin vliegt naar Kameroen Rabobank Nederland, 06/09/2004 12:24
---

'Wat heeft een bank te zoeken op een plek waar mensen geen geld hebben?' Dat is het centrale thema van een nieuwe tv-commercial met de 'befaamde' Rabobankier Jochem de Bruin, die vanavond in première gaat.

"Het spotje laat zien dat de Rabobank al dertig jaar de plattelandsbevolking in ontwikkelingslanden steunt bij het opzetten van hun eigen spaar- en kredietcoöperaties met kennis, geld en menskracht. Iets waarmee we honderd jaar geleden in Nederland zijn begonnen. Je zou kunnen zeggen dat we die succesformule exporteren", aldus drs. H. (Bert) Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van de Rabobank Groep.

De tv-commercial is onderdeel van een brede campagne waarin de Rabobank - ter gelegenheid van het dertig jarig bestaan van de Rabobank Foundation - zich presenteert als bank die maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk brengt. Naast de commercial komt er vanaf morgen een advertentiecampagne in dag- en weekbladen. Ook kunnen medewerkers en leden meedingen naar een werkreis naar projecten van de Rabobank Foundation. De campagne wil antwoord geven op de vraag: 'Wat heeft een bank te zoeken op een plek waar mensen geen geld hebben?' De campagne sluit aan op het Rabobank Development Program, waartoe de bank deze zomer het initiatief nam: het stimuleren van plattelandsbankieren in ontwikkelingslanden.

Jochem De nieuwe tv-commercial waarin Jochem de Bruin de hoofdrol vertolkt, heeft de titel 'Jochem in Kameroen'. Dit refereert aan een van de vele projecten van de Rabobank Foundation. Zo steunt de Foundation in Kameroen de Union Banc of Cameroon sinds het begin van de jaren zeventig. In al die jaren is deze spaar- en kredietcoöperatie met de bij haar aangesloten groepen opgeklommen tot een coöperatieve beweging met grote maatschappelijke invloed. Inmiddels zijn in Kameroen ruim 150.000 personen lid en staat er voor EUR 34 miljoen aan leningen uit. Dit is voor 100% door de leden zelf bijeengebracht en ingelegd als spaargeld.

Werkreizen naar projecten In de printcampagne komt de nadruk te liggen op projecten van de Rabobank Foundation in Honduras en India en een project van Rabo International Advisory Services (RIAS) in Egypte. Naar deze projecten organiseert de Rabobank in het kader van 30 jaar Rabobank Foundation werkreizen waarvan de deelnemer op een creatieve manier verslag doet in de rol van schrijver, fotograaf of schilder. Medewerkers en leden kunnen meedingen naar een reis. Bekende reisgenoten zoals zangeres Hind Laroussi, schrijfster Rosita Steenbeek, fotograaf Dirk Buwalda en de kunstschilders Sam Drukker en Koen Vermeule begeleiden de deelnemers bij hun creatieve werk. Het doel van de creatieve werkreizen is te laten zien en te beleven wat voor werk de Rabobank Foundation al 30 jaar doet en wat het effect ervan is.

Economische zelfstandigheid De Foundation is reeds vanaf haar oprichting in 1973 betrokken bij Nederlandse projecten gericht op zwakkere groepen in de samenleving. In het buitenland richt de Foundation in nauwe samenwerking met de lokale bevolking spaar- en kredietcoöperaties op en verbetert zo het toekomstperspectief van honderdduizenden ondernemers en hun gezinnen aanzienlijk. In haar 30-jarig bestaan heeft de Rabobank Foundation 55,5 miljoen besteed aan honderden projecten in 40 landen. In totaal ging ruim 14 miljoen naar projecten in Nederland.

Rabobank Development Program De Foundation is één van de drijvende krachten achter het Rabobank Development Program. Dat programma, met een werkkapitaal van EUR 25 miljoen, stimuleert plattelandsbankieren in ontwikkelingslanden. De coöperatieve knowhow van de Rabobank wordt ingezet om financiële middelen vrij te maken onder andere door middel van het uitzenden van eigen medewerkers in het kader van sabbatsverlof en management development programma's. Ook RIAS wordt ingezet, middels de uitzending van professionele adviseurs en participaties in kredietcoöperaties in de ontwikkelingslanden. Heemskerk heeft onlangs bekend gemaakt dat het Rabobank Development Program zich bij het helpen van kredietinstellingen zal concentreren op een aantal ontwikkelingslanden, waaronder China, India, Brazilië en Tanzania.