Rabobank Nederland

Rabobank zet internationaal fors in op plattelandsbankieren Rabobank Nederland, 06/09/2004 12:36
---

De Rabobank Groep mikt op expansie van het plattelandsbankieren in Amerika, Centraal- en Oost-Europa en China. Dat zei drs. H. (Bert) Heemskerk, voorzitter van de Raad van Bestuur, vandaag bij de presentatie van de halfjaarcijfers in Utrecht in een uitgebreide toelichting op de internationale strategie van de bank.

Heemskerk: "Wij hebben de ambitie dè food & agribank van de wereld te zijn. We gaan daartoe gestaag verder met de uitbouw van onze wholesalebankactiviteiten voor de grote spelers in food & agribusiness en met de uitrol van onze country & farm banking-strategie. Daarbij gaat het om overname van - of strategische deelname in - kleinere financiële partijen, die opereren in de niet-stedelijke gebieden van ontwikkelde markten en die expansiemogelijkheden bieden op het gebied van retail banking voor boeren, MKB en particulieren."

Vrijdag maakte de Rabobank Groep bekend haar positie in Polen fors te willen versterken. Als eerste stap in die richting mikt de bank op een deelname van 35% in BGZ, de belangrijkste landbouwbank van Polen die zich in toenemende mate ook richt op het MKB en op particuliere klanten.

Volgens Heemskerk bestaat het internationale netwerk van de Rabobank Groep inmiddels uit 236 vestigingen in 35 landen. Hij zei dat het accent in de internationale expansie de komende tijd zal liggen op verdere uitbreiding van de retailactiviteiten in het kader van country & farm banking. "Na de succesvolle start hiermee in Australië en Nieuw Zeeland zijn we nu hard bezig onze retailactiviteiten in de VS uit te breiden. In Ierland doen we het wat dit betreft ook goed en zien we nog meer expansiemogelijkheden. Verder gaat in Europa onze aandacht vooral uit naar Polen en Rusland. In China bekijken we de mogelijkheid om deel te nemen in een coöperatieve landbouwbank in de zuidoostelijke provincie Zhejiang", aldus Heemskerk.