Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WOONBOND

Kamers via Internet schrikbarend duur

Zeker zeven van de tien op Internet aangeboden kamers zijn te duur. Het bedrag dat gemiddeld wordt gevraagd, ligt in Utrecht EUR 54 boven het wettelijk maximum en in Amsterdam maar liefst EUR 119 erboven. In Amsterdam wordt in 40 procent van de gevallen meer dan EUR 150 te veel gevraagd. Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting JongerenHuisvesting Utrecht (SJHU) en het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW), ASVA en SRVU. Zij stellen dat de problemen schrikbarend zijn en alleen maar kunnen worden opgelost door meer te bouwen. De Nederlandse Woonbond is het daarmee eens.

De Woonbond heeft er al eerder bij de minister op aangedrongen de huursubsidieregeling ook open te stellen voor kamerbewoners. Alleen dan kunnen woningcorporaties namelijk de (hogere) huren vragen die het gevolg zijn van de kosten die nieuwbouw met zich meebrengt. Want zelfs als een corporatie een deel van de kosten van die nieuwbouw voor eigen rekening neemt (onrendabel investeert) zijn de huren van die woningen voor studenten onbetaalbaar zonder huursubsidie.

Steeds hogere prijzen
Dat er steeds hogere prijzen worden gevraagd voor particuliere kamers blijkt ook uit het aanbod dat bij de niet-commerciële kamerbemiddelingsbureaus binnenkomt. Het ASW is kort geleden met de eigen kamerbemiddeling gestopt, omdat de weinige kamers die werden aangeboden, bijna allemaal te duur waren. Ook bij de SJHU dat in Utrecht kamers bemiddelt, merkt men dat verhuurders steeds meer vragen. In 2001 wees de SJHU nog maar 3 procent van de aangeboden kamers af. Inmiddels is dat percentage opgelopen tot 11 procent. Steeds vaker krijgt de SJHU te horen dat een bepaalde prijs nu eenmaal het bedrag is dat de verhuurder nodig heeft (vanwege de hypothecaire lasten), of omdat anderen ook hoge huren vragen.
Een tweede probleem waar jongeren bij het zoeken van een betaalbare kamer tegen aanlopen, is dat veel kamerverhuurders niet willen dat de huurder zich op het nieuwe adres laat inschrijven. De belangrijkste reden daarvoor is dat een verhuurder die een bijstandsuitkering heeft of huursubsidie ontvangt, wordt gekort. Van 42 procent van de kamers die via Kamernet.nl voor Amsterdam werden aangeboden, vond de verhuurder het niet goed dat de huurder zich zou laten inschrijven in de Gemeentelijke Basis Administratie.

Drie Internetsites
Het onderzoek naar de prijzen van kamers heeft betrekking op drie sites waar kamers worden aangeboden, Kamertje.nl, Kamerkamer.nl en Kamernet.nl. Alle drie bieden zij wel enige informatie over de rechten van huurders en het bestaan van een puntenstelsel voor het berekenen van een wettelijke maximumhuur, maar op alle drie de sites overtreft het aantal te dure kamers ruimschoots het aantal redelijk geprijsde kamers. Op Kamerkamer.nl ligt het aantal te dure kamers zelfs op 90 procent.

Enkele extremen
· Voor een kamer van 6 m2 in een studentenhuis in Utrecht wordt EUR 280,- gevraagd (exclusief servicekosten). De geschatte wettelijke maximumhuur ligt op EUR 69,-
· Een tijdelijke kamer van 18 m2 bij een hospita in Utrecht moet EUR 500,- per maand opbrengen. Dankzij een gedeelde tuin en het gebruik van keukenapparatuur kan het wettelijk toegestane maximum worden geschat op EUR 280,-
· Het grootste verschil tussen gevraagde huur (EUR 775,-) en de geschatte wettelijke maximumprijs (EUR 450) bedraagt EUR 338,- Het is een kamer van 45 m2 in een studentenhuis in een gemeente vlakbij Utrecht, met een gedeelde tuin, een eigen keuken en een toilet. De gevraagde huurprijs is overigens exclusief de servicekosten.
· Opvallend is dan nog de kamer van 14 m2 bij een hospita in Utrecht, waarvoor EUR 450 wordt gevraagd, terwijl de geschatte maximumhuur op EUR 214,- ligt.

U04.618
Amsterdam, 6 september 2004