Ingezonden persbericht


Paardensport terug op Papendal

Papendal is een nieuw paardensportevenement rijker. In de laatste twee weken van mei 2005 zal op het nationaal sportcentrum voor het eerst de Papendal Horse Show worden gehouden. Veertien dagen lang worden op deze beroemde Arnhemse locatie trainingswedstrijden gehouden met internationale deelname. Het concept wordt al jarenlang in de Verenigde Staten toegepast, waar de springruiters met hun paarden ook meerdere weken achtereen op een locatie aan wedstrijden deelnemen, vanwege de grote afstand die zij moeten overbruggen. Initiatiefnemers zijn Gijs Bartels (Academy), Paul Brüger (BCM) en Hans Hendriks.

In Nederland zijn het niet zozeer de afstanden, die tot de nieuwe Papendal Horse Show hebben geleid, als wel het grote aantal ruiters in Europa dat zit te springen om startmogelijkheden. De internationale concoursen kunnen slechts een beperkt deelnemersveld verwerken, terwijl er veel goede internationale ruiters en paarden zijn. Daarbij heeft de springsport het probleem dat door de recessie nogal wat concoursen van de kalender zijn verdwenen.

Het verschil met andere concoursen is dat tijdens de Papendal Horse Show de sport onmiskenbaar voorop staat. De entourage buiten de piste is soberder dan op andere (inter)nationale concoursen. De toegang voor het publiek echter is gratis. De sportfaciliteiten (rijbanen, parcoursbouw, stalling en hotels op korte afstand van het wedstrijdterrein) zijn daarentegen optimaal. In een belangrijk deel van de inkomsten wordt voorzien door de ruiters zelf. Zij betalen startgeld en kunnen daarvoor met al hun paarden in alle rubrieken starten en gezien de lengte van het concours hippique kan men zich uitleven.

De Papendal Horse Show is ook bijzonder geschikt als trainingsmogelijkheid voor aanstormend talent (Junioren en Young Riders). Gezien de filosofie van het nieuwe evenement, waar het echt om de sport en niet zozeer om publiek en sponsors draait, verlenen zowel NOC*NSF als Papendal hun medewerking aan dit initiatief.

Eindhoven, 6 september 2004


---

Noot voor de redaktie: voor informatie kunt u kontakt opnemen met:

BCM, Paul Bruger, 040 8447644

Academy, Gijs Bartels, 013 5091666

Hans Hendrix, 040 2049685