Novem

15-09-2004
De 10 vragen aan DSV-coördinator Peter Schuthof

SchuthofP.gif Peter Schuthof is programma-adviseur bij SenterNovem en sinds 2003 coördinator van het project Duurzaam Stedelijke Vernieuwing (DSV). Bijkomend is hij in het kader van dit project actief betrokken bij de ondersteuning van de gemeente Emmen.

Doel van het project DSV is gemeenten te ondersteunen bij het realiseren van hun duurzaamheidambities zoals verwoord in de (ISV) beleidsnotities. De ondersteuning richt zich met name op de 56 aandachtswijken die onderdeel uitmaken van de zogenaamde '50-wijken-aanpak'.

1. Wat is de achtergrond van het project DSV?

2. Welke gemeenten ondersteunt SenterNovem in het kader van het project DSV?

3. Wat was het criterium om ondersteuning te ontvangen?
4. Waar ligt het zwaartepunt van de ondersteuning van SenterNovem?
5. Kunt u de aanpak vanuit SenterNovem kort samenvatten?
6. Hoeveel tijd heeft SenterNovem per gemeente ter beschikking?
7. Wat is de huidige stand van zaken van het project DSV?
8. Waar hebben gemeenten bij de uitvoering van hun duurzaamheidambities de meeste moeite mee?

9. Kunt u kort omschrijven hoe de ondersteuning in Emmen is verlopen en wat de onderzoeksvraag is?

10. Heeft u nog een boodschap aan de lezer van dit interview?


1. Wat is de achtergrond van het project DSV?

De achtergrond van het project DSV is dat gemeenten de uitvoering van hun duurzaamheidambities in het kader van ISV I een lastige opgave vinden. Een reden hiervoor is dat de doelstellingen vaak te vaag geformuleerd zijn. Een voorbeeld is: wij willen X-ton CO reduceren. De vragen waar, wie, hoe en wat het mag kosten worden hierbij niet beantwoord. En hier komt onze inzet van pas.


2. Welke gemeenten ondersteunt SenterNovem in het kader van het project DSV?

Op dit moment ondersteunt SenterNovem 10 gemeenten. In 2003 zijn wij gestart met een pilot van 3 gemeenten: Alkmaar, Tilburg en Emmen. En in 2004 zijn nog 7 eraan toegevoegd: Venlo, Heerlen, Breda, Eindhoven, Groningen, Leiden en Arnhem.


3. Wat was het criterium om ondersteuning te ontvangen?

Bij de ondersteuning gaat het om een vraaggestuurde aanpak. De vraag vanuit de gemeente moest 'smart' genoeg zijn en binnen de gestelde tijdsperiode van 1 jaar op te lossen. Ongeveer de helft van de G-30 gemeenten heeft positief gereageerd op ons aanbod. Hier zijn er 10 van overgebleven.


4. Waar ligt het zwaartepunt van de ondersteuning van SenterNovem?

Onze inzet is gericht op duurzaamheid breed gezien. Het kan energie zijn, wat in een aantal wijken het geval is. Maar het kan ook gaan om water, ruimte, materialen. En vaak gaat het om een combinatie hiervan. Voor elke wijk betekent dit maatwerk.

Als SenterNovem zetten wij vooral in om de woonkwaliteit en duurzaamheid in de wijk te verhogen. Wij benaderen vanuit het fysieke, maar oog hebbend voor het sociale. Je kan deze twee aspecten ook niet los van elkaar zien. Een wijk is meer dan gebouwen. Er wonen mensen en er zijn bepaalde organisaties actief. Dus die zul je, hoe dan ook, erbij moeten betrekken.


5. Kunt u de aanpak vanuit SenterNovem kort samenvatten?

Bij de ondersteuning gaan wij uit van de onderzoeksvraag van de gemeente. Hierbij kijken wij eerst goed wat precies de vraag is en of er misschien nog vragen achter liggen. Vervolgens maken wij een analyse van de wijk samen met de betrokken partijen. Wij kijken wat voor rapporten zijn geschreven en praten met mensen die verband hebben met de wijk, zoals woningbouwcoöperaties, mensen uit de gemeente, VROM/ Stad & Regio, adviesbureaus, bewonersverenigingen etc..

Stap 2 van de aanpak is het opstellen van een sterkte/zwakte analyse. Hierbij gaan wij achterhalen waar de sterke en de zwakke punten van een wijk liggen. En wat de kansen zijn en bedreigingen. Gebaseerd op de sterkte/zwakte analyse gaan wij vervolgens kijken hoe de vraag op te lossen is.

Stap 3, uitvoering, in dit verband houden wij bijvoorbeeld workshops, organiseren wij een excursie of laten een specifiek onderzoek uitvoeren.

Voordat wij het uiteindelijke resultaat aan de gemeente voorleggen vindt een terugkoppeling met onze partners in de wijk plaats. Zo kent iedere wijk zijn eigen aanpak. Het is dus maatwerk. Tot slot ontvangt de gemeente een plan van aanpak om het probleem in de praktijk op te lossen. De beslissing of het daadwerkelijk ook op de door ons voorgestelde manier wordt uitgevoerd ligt bij de gemeente.


6. Hoeveel tijd heeft SenterNovem per gemeente ter beschikking?

De ondersteuning vanuit SenterNovem is vrij intensief. Per gemeente besteedt een adviseur ongeveer 1 dag per week. Hierdooor kunnen wij over een lange periode relatienetwerken opbouwen en
intensieve ondersteuning bieden.


7. Wat is de huidige stand van zaken van het project DSV?

Alle gemeenten die wij ondersteunen hebben de verkenningsfase min of meer afgesloten. Wij zijn nu concreet bezig om bijvoorbeeld workshops te houden. Workshops zijn altijd belangrijk om voldoende draagvlak in een wijk te realiseren. Verder zijn wij bezig om excursies te organiseren, factsheets te maken en om dingen uit te zoeken. Ook het bij elkaar brengen van lokale partijen verdient onze aandacht.


8. Waar hebben gemeenten bij de uitvoering van hun duurzaamheidambities de meeste moeite mee?

De samenwerking met andere partijen, bijvoorbeeld tussen gemeenten, woningbouwcoöperatie en projectontwikkelaars, is vaak een lastig punt. Verder is een te abstracte doelstelling in de zin van 'wij gaan iets doen met duurzaamheid' een knelpunt. Hierbij kunnen wij de gemeenten helpen. Wij gaan de doelstelling in samenwerking met andere partijen verder concretiseren.


9. Kunt u kort omschrijven hoe de begeleiding in Emmen verloopt en wat de onderzoeksvraag is?

Emmen is één van 3 pilotgemeenten. De vraag vanuit Emmen was heel concreet. Hierbij ging het om de renovatie van woningen die in bezit zijn van particuliere eigenaren. Het doel was om de woonkwaliteit en omgevingskwaliteit van de particuliere woningen te verbeteren.

Voor de wijk is eerst een analyse gemaakt door onder andere interviews te gehouden met verschillende partijen. Vragen die tijdens de analyse naar voren kwamen zijn: Hoe groot is het probleem? Hoe kunnen wij de mensen bereiken? Zijn er voorbeelden elders in Nederland waar dezelfde problematiek aanwezig was? Hoe zit het met de financiering? Uiteindelijk is er een plan van aanpak uitgewerkt die op dit moment bij de gemeente ligt. De gemeente moet nu hierover beslissen.


10. Heeft u nog een boodschap aan de lezer van dit interview?

Voor gemeenten is het heel belangrijk dat zij werk maken van stedelijke vernieuwing. Dus doe en probeer het gewoon. Juist het doen is de uitdaging. Daar willen wij onze schouders onder zetten.

Vragen en meer informatie

Voor vragen en meer informatie over de ondersteuning van SenterNovem in het kader van DSV kunt u contact opnemen met Peter Schuthof, telefoon: 030 - 2393782, e-mail: p.schuthof@novem.nl.

Dit interview is opgesteld in het kader van een zesdelige maandspeciaal op deze site. In de volgende maanden zult u afwisselend door interviews en projectberichten op de hoogte worden gehouden van actuele informatie.