Socialistische Partij

Vragen over `verboden' nevenfunctie Balkenende

06-09-2004 * SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft minister-president Balkenende om opheldering gevraagd over zijn bestuurslidmaatschap van de stichting Schuttersweg. De stichting beheert gelden van de NCRV en Balkenende staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als penningmeester van de stichting. Bewindslieden mogen geen nevenfuncties hebben volgens regels die door de premier zelf zijn opgesteld.

Sinds 1998 staat de minister-president ingeschreven als bestuurslid van de stichting, ondanks dat de regels het ministers en staatssecretarissen verbieden om nevenfuncties te hebben. Van Bommel: "Het hebben van nevenfuncties is in strijd met de regels die Balkenende zelf heeft vastgelegd. Die regels zijn er niet voor niets, het is uitermate belangrijk om de zweem van belangenverstrengeling op grote afstand te houden van bewindslieden, zeker wanneer dit de minister-president zelf betreft."

Van Bommel wil daarom allereerst weten of Balkenende de laatste twee jaar activiteiten heeft ontplooid ten bate van de stichting, en zo ja: welke. "Heeft hij bijvoorbeeld de jaarrekeningen ondertekend? Als het feit dat hij staat ingeschreven geen administratieve onvolkomenheid betreft, en hij werkelijk actief zijn functie heeft bekleed, dan heeft dat grote gevolgen. Dan zou hij zijn eigen integriteitsregels hebben overtreden."

De SP wil dat de premier de Kamer exact laat weten hoeveel geld hij onder zijn hoede heeft gehad, welke activiteiten de stichting sinds zijn aantreden als premier heeft ontplooid en of de stichting sindsdien overheidsgelden heeft ontvangen. Van Bommel heeft over de kwestie schriftelijke Kamervragen gesteld.