Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Beantwoording kamervragen (SP) over switchpoint incasso

De Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst heeft deze vragen als volgt beantwoord:

Vraag 1
Kent u Switchpoint incasso, het nieuwe betaalsysteem voor afrekeningen op internet, van KPN?

Antwoord:
Ik heb begrepen dat SwitchPoint Incasso een dienst van KPN is die aan eigenaren van een website de mogelijkheid biedt aan KPN te vragen om voor hen een geldbedrag te innen bij een bezoeker van hun website. De bezoeker van de website wordt via Switchpoint Incasso de mogelijkheid gegeven aan KPN toestemming te geven voor een eenmalige incasso tot maximaal 3000 euro ten laste van zijn bank- of girorekening. De bezoeker van de website dient bank- of gironummer waarmee de vaste telefoonrekening wordt voldaan, het vaste telefoonnummer en gegevens met betrekking tot naam, adres en woonplaats aan KPN verstrekken. KPN verifieert of deze gegevens in combinatie met elkaar kloppen en bovendien of de betaling vanuit de eigen woning plaatsvindt.

Vraag 2
Wat is uw reactie op het feit dat KPN, ongevraagd en zonder melding, aan haar klanten van het vastnet telefonie 3000 euro krediet voor online transacties (via ADSL, kabel of inbellen) aanbiedt? Is dit juridisch rechtsgeldig? Zo ja, waarom? Zo neen, welke acties gaat u hier tegen ondernemen?

Antwoord:
Er is geen sprake van het aanbieden van krediet door KPN. De bezoeker van de website kan naar eigen keus al dan niet toestemming geven aan KPN tot een eenmalige incasso van zijn eigen giro-of bankrekening.

Vraag 3
Deelt u de mening dat dit een veilige manier van betalen is en moeilijk te misbruiken? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet?

Antwoord:
Incasso is het meest gebruikte product voor betaling op afstand en het meest kostenefficiƫnt. SwitchPoint Incasso voegt aan de bestaande eenmalige machtiging online twee beveiligingen toe: check van combinatie bankrekening en telefoonaansluiting, plus controle of betaling vanuit de eigen woning plaatsvindt. Hierbij wordt het tijdstip van betalen ook nog eens nauwkeurig geadministreerd. Technisch gezien kan echter geen 100% veiligheid kan worden geboden. Middels de incassovoorwaarden bestaat echter een juridisch vangnet voor de consument voor die gevallen waarbij onverhoopt de technische beveiliging tekort schiet.

Overigens heb ik het initiatief genomen om partijen die actief zijn op het gebied van betalen via de nieuwe media bijeen te brengen. De verschillende partijen (banken, telecom- en ict bedrijven) hebben toegezegd medewerking te verlenen aan een studie naar de maatschappelijke effecten van mogelijke infrastructuren voor het betalen via nieuwe media. Deze studie moet een gedegen beeld opleveren van de markt voor betaaldiensten en inzicht bieden in de betaalproducten waaraan de markt (consument en
bedrijfsleven) behoefte heeft. De resultaten van de studie worden begin 2005 verwacht. Ik zal u daarvan op de hoogte houden.

Vraag 4
Bent u voor het verplichten van een opt-in regeling met betrekking tot switchpoint incasso? Zo neen, waarom niet? Zo ja, per wanneer gaat u dit invoeren?

Antwoord:
De bezoeker van de web-site dient indien hij gebruik wenst te maken van de aangeboden dienst eerst zelf aan te geven of hij/zij, voorafgaande aan de betaling van de via internet aan te schaffen goederen of diensten, gebruik wil maken van de betaalmethode SwitchPoint incasso.
Bovendien moet hij/zij expliciet toestemming geven voor de eenmalige machtiging. Daarnaast bestaat de mogelijkheid indien de dienst niet meer gewenst wordt zich af te melden. Ik heb overigens begrepen dat KPN in een eerstvolgende nieuwsbrief meer aandacht zal geven aan de communicatie rond de aangeboden dienst.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Mevr. J.Thompson , persvoorlichter, telefoon (070) 379 61 74, e-mail: C.J.Thompson-Sepmeijer@minez.nl

06 sep 04 14:47