Ingezonden persbericht


Computer: Zenden logische afvaller bij Oranje

Boudewijn Zenden is een logische afvaller in de selectie van bondscoach Marco van Basten, maar Dave van den Bergh niet direct. Dat valt op te maken uit de analyse van de oefenwedstrijd van Nederland tegen Liechtenstein, door het computersysteem dat de effectiviteit van voetballers tijdens een wedstrijd bepaalt.

Uit de analyse blijkt dat Boudewijn Zenden, met een effectiviteit van 5,32, inderdaad een onvoldoende heeft gescoord tegen Liechtenstein. Overigens hebben Collins John (3,28!), Roy Makaay (5,02) en Wilfred Bouma (5,12) het nog slechter gedaan. Volgens de computer is het dan ook logisch dat John is gepasseerd door Van Basten, net als Romano Denneboom (die tegen Liechtenstein een 5,54 heeft gehaald).

Dave van den Bergh, die door Van Basten is gepasseerd voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechie, heeft tegen Liechtenstein een 6,84 behaald. Hij heeft waarschijnlijk de pech dat zijn collega-aanvaller Dirk Kuijt het nog beter heeft gedaan. Met een 7,71 is Kuijt de beste speler van Nederland geworden.

Slechts vier andere Oranjespelers zijn boven een 7 uitgekomen: Andre Ooijer (7,02), Rafael van der Vaart (7,16), Edwin van der Sar (7,21) en Mark van Bommel (7,58). Oranje heeft tegen Liechtenstein een gemiddeld effectiviteitscijfer van 6,21 gehaald, terwijl de zwakte van de tegenstanders is gebleken uit het gemiddelde van 4,50.

Effectiever met 10 man

Opvallend is verder dat Nederland in de tweede helft, toen het met 10 man speelde, effectiever voor de dag is gekomen dan in de eerste helft. Maar de wedstrijddruk is na rust volgens de computer zeer laag geweest, wat tegen Tsjechie ongetwijfeld niet het geval zal zijn.

Op basis van de analyse tegen Liechtenstein zal het computersysteem morgen (dinsdag) de ideale opstelling voor Oranje berekenen voor de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechie, die op woensdag 8 september plaatsvindt. Uiteraard wordt ook die grote krachtproef voor de selectie van de nieuwe bondscoach Marco van Basten uitgebreid geanalyseerd door het computersysteem.

De voorgaande analyses hebben zich in een grote belangstelling mogen verheugen van TV- en radiozenders en van diverse kranten. Tijdens het EK voetbal is de effectiviteit van Dick Advocaat s selectie ook al geanalyseerd. Dit is niet niet alleen gebeurd met het systeem Effectivity in Action, maar ook heeft de computer steeds de ideale opstelling van Oranje uitgerekend met het systeem Coach and Scout Assistant.

De computersystemen zijn ontwikkeld door Team Support Systems (TSS), in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Effectivity in Action bepaalt de effectiviteit van voetballers, aan de hand van alle acties tijdens balbezit. Per team, per linie, per speler en per wissel wordt deze effectiviteit aangegeven, ook al tijdens de wedstrijd, met behulp van bijbehorende grafieken.

De resultaten van de computeranalyses van Oranje s interlands worden bekend gemaakt op de internetsite www.teamsupportsystems.com en aan media beschikbaar gesteld. De analyses worden uitgevoerd door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dat gebeurt in de analyseruimte van Team Support Systems, die ook tijdens het EK voetbal in gebruik is geweest.

Met vriendelijke groet,

namens Team Support Systems (050 317 66 75),

Gert Klooster (06 53 88 14 23)



Ingezonden persbericht