Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Beantwoording vragen lid Gerkens over Shell en Total

De Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst heeft deze vragen als volgt beantwoord:


1
Wat is uw reactie op het artikel Shell vreest overname door Total?

Van dit artikel heb ik met belangstelling kennis genomen. Een inhoudelijke reactie acht ik prematuur. Uit dat artikel is af te leiden dat tussen de ondernemingen zelfs nog geen gesprekken over een overname hebben plaatsgevonden.


2
Kunt u aangeven welke kartelautoriteiten zullen worden betrokken bij een eventuele overname? Wat is de rol van de Nederlandse Mededingings autoriteit (NMa) in dit geheel?

Als Shell en Total gezamenlijk over de hele wereld een omzet van E 5 miljard of meer hebben en elk afzonderlijk binnen de Europese Unie een omzet van E 250 miljoen of meer, is op een eventuele overname het Europese concentratietoezicht en niet dat van een EU-lidstaat van toepassing. De Europese Commissie zou die overname dan moeten beoordelen. In verband met de activiteiten van beide ondernemingen buiten de Europese Unie zou de overname wellicht ook bij de mededingingsautoriteit van de Verenigde Staten gemeld moeten worden.


3
Naar welke markt wordt bij een eventuele overname gekeken? Kunt u hierbij ingaan zowel op het product (benzine, olie) als op de geografie (nationale, Europese of internationale markt)?

Bij de beoordeling van een eventuele overname wordt eerst gekeken naar de relevante producten- en dienstenmarkt of producten- en dienstenmarkten waarop de door de overname ontstane onderneming actief zal zijn. Een producten- of dienstenmarkt omvat al die producten of diensten die door de verbruiker worden beschouwd als inwisselbaar of substitueerbaar op basis van de kenmerken van de producten of diensten, hun prijs en het doel waarvoor zij bestemd zijn. Vervolgens wordt gekeken op welke geografische markt of geografische markten de door de overname ontstane onderneming actief zal zijn. Het gaat bij een geografische markt om die markt, die zich door de aard en de kenmerken van de geleverde goederen of diensten, het bestaan van toegangsbelemmeringen, de consumentenvoorkeuren en de marktaandelen van de ondernemingen merkbaar onderscheidt van naburige markten. Welke markten bij de beoordeling van een eventuele overname van Shell door Total de relevante product- of dienstenmarkten en de relevante geografische markten zijn, zal moeten worden bepaald op basis van de door partijen te verstrekken gegevens en een eventueel nader marktonderzoek.


4 en 5
Kunt u aangeven hoe groot het marktpercentage Shell-Total zou worden?
Kunt u aangeven welke gevolgen een eventuele overname heeft voor de benzineprijzen?

Bij de beoordeling van een eventuele overname wordt, op basis van de EG
Concentratieverordening, getoetst of die concentratie de daadwerkelijke
mededinging op de Europese markt of een deel daarvan niet op significante wijze zou
belemmeren. Welk marktaandeel die concentratie zou krijgen en welke invloed zij zou
hebben op de hoogte van de benzineprijzen, zijn vragen die bij die beoordeling
beantwoord zullen worden aan de hand van de door de betrokken ondernemingen te verstrekken gegevens en een eventueel nader marktonderzoek.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Dhr. J. van Diepen, persvoorlichter, telefoon (070) 379 60 73, e-mail: J.S.vanDiepen@minez.nl

06 sep 04 15:01