FNV

Zelfstandigen krijgen sterkere positie binnen FNV

Twee vakbonden voor zelfstandigen zonder personeel krijgen vanaf vandaag een eigen vertegenwoordiger in de Federatieraad. Dat heeft het FNV-congres vanmiddag besloten. Het gaat om FNV Zelfstandige Bondgenoten en FNV Zelfstandigen Bouw, met samen zo'n 11.000 leden.

De twee organisaties waren tot nu toe indirect verbonden bij de FNV. In de nieuwe situatie worden hun voorzitters lid van de Federatieraad die binnen de FNV de belangrijkste besluiten neemt.

De FNV beschouwt het besluit als een erkenning van deze vorm van arbeid. De afgelopen jaren zijn er steeds meer zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) op de arbeidsmarkt verschenen. De verwachting is dat hun aantal nog zal toenemen. De FNV en aangesloten bonden hebben zich tot doel gesteld de belangenbehartiging voor deze groep op zich te nemen.

Bij bonden als b.v. FNV Kiem (kunsten en media) en NVJ (journalisten) zijn de zelfstandigen al rechtstreeks lid. Andere bonden hebben aparte verenigingen opgericht, zoals FNV Bondgenoten en FNV Bouw. In mei van dit jaar besloten deze verenigingen allebei rechtstreeks lidmaatschap van de FNV aan te vragen. Het congres heeft dat vanmiddag gehonoreerd. Direct lidmaatschap maakt het gemakkelijker om werk af te stemmen met andere bonden en solidariteit te organiseren door de diverse werkterreinen heen.

6 september 2004