Universiteit van Tilburg

Collegevoorzitter UvT ziet grotere rol voor universiteit bij maatschappelijke innovatie

Philips-topman Kleisterlee bij opening academisch jaar Universiteit van Tilburg:"Voor echte innovatie is een nieuwe geest nodig

Gerard Kleisterlee, CEO van Philips Electronics BV, breekt in zijn rede bij de opening van het academisch jaar van de Universiteit van Tilburg een lans voor een denkwijze waarin ondernemerschap, creativiteit, voorstellingsvermogen en risico de boventoon voeren. Een nieuwe mindset is nodig om tot echte innovatie te komen. UvT-voorzitter Hein van Oorschot bepleit meer politieke aandacht voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken: We kunnen ons niet volledig concentreren op bèta-vraagstukken als de wereld steeds meer spanningen kent, die een heel andere (vaak religieuze) achtergrond hebben. Hier ligt een bijzondere taak voor de Universiteit van Tilburg, die ook een geloofsperspectief in de beschouwingen kan betrekken.

In de ogen van Gerard Kleisterlee zijn de bestaande kaders, ook in het onderwijs, teveel gericht op controle, op het uitsluiten van toeval en crisis: we optimaliseren nog teveel binnen bestaande paradigmas. Hij pleit voor een klimaat dat gekenmerkt wordt door een grotere pioniersdrang en ondernemingsgeest, en minder door zekerheden en vanzelfsprekendheden. Waarom, zo zegt Kleisterlee, zouden we niet een vak als zelfstandig ondernemen verplicht stellen in het middelbaar en hoger onderwijs? Onze cultuur werd eeuwenlang gekenmerkt door een ondernemersgeest die haar weerga niet kende. Die eigenschappen zitten ons in het bloed. Tijd om die weer eens aan te spreken. De ramen van de universiteiten moeten volgens hem verder open om tot werkelijke innovatie te komen. Contacten met andere onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven zouden in zijn ogen geïntensiveerd moeten worden. Hij pleit voor instrumenten om de publiek-private uitwisseling van kenniswerkers te bevorderen. Onderzoek en marketing zouden, zoals dat bij Philips ook is gebeurd, meer aan elkaar gekoppeld moeten worden. Philips spreekt pas van innovatie als het daadwerkelijk geld oplevert.

Collegevoorzitter Mr. Hein van Oorschot wijdt zijn rede aan de dringende noodzaak tot maatschappelijke innovatie. De toenemende internationale conflicten, veelal gevoed door verschillende waardenstelsels en religieuze opvattingen, dwingen volgens hem tot nieuwe prioriteiten in het wetenschappelijk onderzoek. De eenzijdige huidige aandacht voor bètavraagstukken is onverstandig en loopt om de grootste bedreigingen van onze tijd heen. Bij de aanpak van de hedendaagse mondiale vragen zullen we ons in Nederland moeten realiseren, dat het marginaliseren van religieuze opvattingen verhindert, dat we èchte antwoorden op de internationale spanningen vinden. Wetenschappers die geloof als drijvende kracht voor culturen ontkennen zullen volgens hem steeds minder relevant worden, terwijl degenen die vertrouwd zijn in het omgaan met levensbeschouwelijke themas een voorsprong zullen hebben. Daarmee doelt Van Oorschot vooral op het feit dat de adviezen die naar aanleiding van onderzoek worden geformuleerd, beter zullen aansluiten bij de werkelijkheid van de samenleving.
De huidige plannen van de rijksoverheid om te komen tot een zogenaamd open bestel, wijst Van Oorschot van de hand. In die plannen kunnen ook nieuwe spelers, die opleidingen aanbieden op de markt van hoger onderwijs, op belastinggeld rekenen. Hij wijst op de bestaande concurrentie, die alleen maar zal toenemen door de internationalisering en op zich al een gigantische opgave betekent. Daar zullen we al onze energie en middelen voor nodig hebben. Ook voorziet hij in een open bestel verdere versplintering en kannibalisering: de nieuwe spelers zullen zich vooral op de gemakkelijke terreinen richten, en de lastiger gebieden zullen eerder verpauperen. Een dunnere spoeling leidt tot slechter onderwijs en we zouden zeer onverstandig zijn als enig EU-land die weg in te slaan.

Noot voor de pers
De rede van Hein van Oorschot is (onder embargo) opvraagbaar bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT (013 4662000), de rede van Gerard Kleisterlee is maandag beschikbaar . Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers, tel: 013 4662004, e-mail:p.h.c.siebers@uvt.nl. Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom bij de opening. Gaarne aanmelden bij Voorlichting en Externe Betrekkingen, tel: 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl.
Laatst gewijzigd: maandag 06 september 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers