Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 6-9-2004

Aanpak AL en wet op de dierenproef

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z/TPC-2512826

6 september 2004

Op 17 juni 2004 heb ik overleg gevoerd met de Vaste Commissie voor VWS over mijn aanpak van de administratieve lasten. Tijdens het overleg werd ik attent gemaakt op de brief van Proefdiervrij van 7 juni 2004 over mijn voornemen de administratieve lasten in de "Wet op de dierproeven" te verminderen.

Graag wil ik mijn aanpak van de administratieve lasten op dit punt nader toelichten. De aanpak van administratieve lasten door het kabinet is bedoeld om zuinig en zinnig om te gaan met informatieverplichtingen aan het bedrijfsleven. Het beoogde toezicht op de naleving in de huidige "Wet op de dierproeven" staat in mijn aanpak in zijn geheel niet ter discussie. In het plan van aanpak van 13 april 2004 heb ik aangegeven dat het doel van de wet niet wijzigt. Het aantal informatieverplichtingen wil ik gaan beperken.

Het schrappen en vereenvoudigen van de informatieverplichtingen gaat in overleg met de betrokkenen van deze wet. Deze betrokkenen stellen samen met mijn departement een strategie op om de groei van administratieve lasten te keren. Hierbij worden vanzelfsprekend de resultaten van het evaluatieonderzoek meegenomen. Ook wordt bij het beperken van administratieve lasten niet afgeweken van Europese-regelgeving.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst