Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 6-9-2004

Campagne laat werknemers meer bewegen

In het hoofdkwartier van de ANWB in Den Haag heeft staatssecretaris Ross vanmiddag het startschot gegeven voor de nieuwe Flash! campagne. Daarmee moet het bewegen tijdens het werk worden gestimuleerd.

Uit onderzoek van TNO en het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) blijkt dat werknemers veel te weinig bewegen. 93% van hen is het er mee eens dat regelmatig bewegen belangrijk is voor de gezondheid. Maar van deze groep mensen komt ruim de helft nauwelijks zijn of haar stoel uit. `Gezondheid is van levensbelang. Je zou dus verwachten dat mensen hun gezondheid zouden koesteren en verzorgen', aldus staatssecretaris Ross. Zij noemde vetzucht `de aanstormende volksvijand nummer één'.

Staatssecretaris Ross wil het goede voorbeeld geven. Zij streeft naar een beleid waarin werknemers de trap gebruiken, in plaats van de lift. Ook pleit ze voor een wandeling tijdens een lunch. De verbetering van fietspaden, trottoirs en groenstroken moeten ook leiden tot meer beweging. De ANWB en Natuurmonumenten praten en denken mee over de uitvoering van deze plannen.

Uiteindelijk moet iedereen baat hebben bij de Flash! campagne, stelt Ross. `Werkgevers krijgen minder te maken met ziektegevallen en werknemers voelen zich een stuk energieker door een betere conditie.'