Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK


6 september 2004


Onderwerp: landelijk opererende oplichter aangehouden.


De politie heeft afgelopen vrijdag in Zutphen een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden, die ervan verdacht wordt tientallen pension- en bed & breakfast-houders in Nederland te hebben opgelicht. Een in Heerlen verduisterde auto is in beslag genomen. De man werd herkend als gevolg van een aandachtvestiging door Tros Opgelicht.


Vrijdag werd de Zutphense politie geïnformeerd over het feit, dat een man zijn intrek had genomen bij een b&b-onderkomen in die plaats. De eigenaresse herkende de man aan de hand van de foto die op een aan haar gezonden aandachtvestiging van Tros Opgelicht stond afgebeeld.


De man werd in diverse politieregio's gezocht voor oplichting en diefstal maar aangezien hij geen vaste woonplaats heeft en zich in een verduisterde auto verplaatste bleef hij lange tijd onvindbaar voor de politie.


In de politieregio Noord- en Oost-Gelderland werd hij gezocht door o.a. de politie Doetinchem, Zeddam, Vorden en Halle, waar hij veelal het verblijf en het genoten eten in een pension of b&b locatie niet betaalde en met de noorderzon verdween.


Bij zijn aanhouding werden diverse van diefstal afkomstige goederen en pinpassen aangetroffen. In zijn verklaring geeft de verdachte al aan, dat hij het opmerkelijk vindt, dat nog zoveel mensen hun pinpas en pincode gezamenlijk bewaren. De politie waarschuwt met grote regelmaat om de pinpas en pincode nooit samen te bewaren, want bij diefstal krijgt het dievengilde alle kans uw bank- of girorekening te plunderen.


Voor mensen die het moeilijk vinden om de pincode te onthouden zijn er allerlei foefjes om het voor henzelf wel bruikbaar te laten zijn.


De verdachte is vandaag voorgeleid aan de officier van justitie te Zutphen en door de Rechter-commissaris in bewaring gesteld. De verdachte verblijft in een Huis van Bewaring en de politieregio's die de verdachte gesignaleerd hadden worden in kennis gesteld voor een verdere afhandeling.


Het onderzoek wordt voortgezet.


Nadere informatie:

Bureau Persvoorlichting

Anton de Ronde

055 - 548 60 52



---- --