Sociaal-Economische Raad

Product- en Bedrijfschappen veroorzaken relatief weinig administratieve lasten

31 augustus 2004 -

De product- en bedrijfschappen hebben een betrekkelijk gering aandeel in de totale administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Samen zijn zij verantwoordelijk voor 23 miljoen euro. Niettemin gaan de schappen onderzoeken hoe zij hun administratieve lasten verder kunnen terugbrengen. De uitkomsten hiervan worden eind 2004 verwacht.

De SER heeft op verzoek van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de verordeningen van de product- en bedrijfschappen laten doorlichten op de administratieve lasten die zij veroorzaken. Uit het onderzoek blijkt dat dit ongeveer 23 miljoen euro is. Het aandeel van de schappen in de totale administratieve lasten voor het bedrijfsleven is daarmee gering te noemen. Uit de nulmetingen van de verschillende ministeries blijkt bijvoorbeeld dat de regelgeving van de rijksoverheid 16,4 miljard euro administratieve lasten veroorzaakt. Daarnaast brengen de Europese Unie, gemeenten en andere overheden administratieve lasten voort.

Het onderzoek was gericht op in totaal 258 verordeningen van de 17 product- en bedrijfschappen. Onder de schappen vallen circa 450.000 overwegend middelgrote en kleine bedrijven.

Vooral in dierlijke sector
De meeste administratieve lasten worden veroorzaakt in de dierlijke sector. Driekwart van de lasten komt voort uit vijf verordeningen van twee productschappen. Voor het merendeel zijn dit verordeningen die de voedselkwaliteit en de diergezondheid bevorderen en die zo het Europese en nationale landbouwbeleid actief ondersteunen. De bedrijfschappen nemen samen slechts 6 procent van de totale administratieve lasten voor hun rekening.
De SER schrijft in zijn rapport dat de uitkomsten van het onderzoek om een genuanceerde interpretatie en evaluatie vragen van de administratieve lasten voor de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie (PBO) als geheel.

Kabinetsstandpunt PBO
Het onderzoek naar de omvang van de administratieve lasten door product- en bedrijfschappen is uitgevoerd in het kader van het administratieve lastenproject van de rijksoverheid. Een onderdeel daarvan is dat ook medeoverheden de door henzelf veroorzaakte administratieve lasten in kaart brengen.
De uitkomsten van het onderzoek zijn daarnaast relevant voor het nog op te stellen kabinetsstandpunt over de PBO en voor de behandeling van de zogeheten motie-Aptroot. In die motie wordt het kabinet gevraagd het huidige PBO-beleid mede vanuit het oogpunt van administratieve lastenvermindering te heroverwegen. Het kabinet zal het standpunt over de PBO naar verwachting eind 2004 naar de Tweede Kamer sturen.