ATKINS NUTRITIONALS INC.

Obesitas en de Atkins Voedingsmethode(tm)

De laatste tijd staan de media bol van berichten over overgewicht en obesitas. Gezien de missie van Atkins Nutritionals(tm): 'To change the way the world eats', ziet het bedrijf het als zijn plicht om aan de discussie over dit onderwerp deel te nemen.

Er bestaat geen twijfel over de epidemische vormen die obesitas in de westerse wereld aan het aannemen is. In Nederland heeft bijna de helft van de mannen en veertig procent van de vrouwen overgewicht. Het aantal mensen met overgewicht (een Body Mass Index van meer dan 30) blijft stijgen en er zijn geen redenen om aan te nemen dat de stijging in deze cijfers in de toekomst zal afvlakken.

De obesitas epidemie bestaat ondanks de, gedurende de laatste tien jaar, wereldwijd opgevoerde druk om het eten van vetten in te dammen. Sterker nog: gedurende de jaren dat vetconsumptie is afgenomen is de bevolking dikker geworden. Onderzoek heeft aangetoond dat overmatige consumptie van suiker en verfijnde koolhydraten - en dus niet vetten
- de boosdoeners achter de epidemie zijn.

Atkins Nutritionals vindt het snel toenemende overgewicht en obesitas onder kinderen en jongvolwassenen erg zorgwekkend. De mate waarin obesitas voorkomt neemt toe naarmate men ouder wordt. In de groep van 3-18 jaar komt overgewicht bij 10,7 % van de jongens en 11,1 % van de meisjes voor. Van de jongens heeft 1,3% te maken met obesitas, bij meisjes is dit 1,1 %. Bij 17% van de mannen tussen de 50 en 59 komt obesitas voor. Bij vrouwen is dit in dezelfde leeftijdsgroep 14%. Obesitas onder jongeren is vooral een ernstig probleem omdat het overgaat in volwassenen-obesitas en metabolische veranderingen tot gevolg heeft. Dit kan een weerstand tegen insuline betekenen die het moeilijk maakt om de ziekte te behandelen bij volwassenen.

In vergelijking tot andere persoonskenmerken is de bijdrage van obesitas aan de totale ziektelast erg hoog. Als iedereen op optimaal gewicht zou zijn (Quetelet index: 18,5-24,9 kg/m2) zouden coronaire hartziekten 25% minder voorkomen. Beroerte en hartfalen zouden 35% minder vaak voorkomen (Amerikaanse Framingham studie). In Engeland waarschuwen experts voor het eerst dat het aantal sterfgevallen veroorzaakt door obesitas binnenkort het aantal sterfgevallen door roken gaat overtreffen.

Lange termijn studies laten zien dat het eten van koolhydraatrijk voedsel het risico van hart- en vaatziekten doet stijgen. De term glycemische index verwijst naar de snelheid waarmee koolhydraten worden verteerd en in het lichaam worden opgenomen. Voedsel met een hoge glycemische index (aardappelen, witte rijst, wit brood en vruchtensap) veroorzaakt een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Voedsel met een laag glycemisch gehalte (vis, gevogelte, vlees, zuivel en bepaalde groenten) worden langzamer verteerd en hebben slechts een geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel tot gevolg.

Onderzoek laat zien dat mensen die producten met een hoge glycemische index tot zich nemen significant meer hart- en vaataandoeningen krijgen dan mensen die voornamelijk voedsel met een laag glycemisch gehalte eten. Deze gegevens voeden de zorg dat de huidige diëten die over het algemeen in Nederland worden aangeraden wellicht niet optimaal zouden kunnen zijn voor het voorkomen van hart- en vaataandoeningen. Ook zou het zelfs wel eens kunnen dat het aantal mensen met verschillende niveaus van weerstand tegen insuline en onverdraagzaamheid ten opzichte van glucose door de conventionele visie op diëten toeneemt.

Een van de meest opvallende metabolische effecten van een koolhydraatrijk dieet betreft de triglyceriden. In een gecontroleerd onderzoek omtrent het effect van koolhydraten op het triglyceridenniveau, bleek dat een koolhydraatrijk dieet in vergelijking met een vetrijk, koolhydraatarm dieet leidde tot een hoger triglyceridenniveau, zowel nuchter als na de maaltijd. Ook het HDL-niveau was lager(1). HDL heeft een gunstig effect op hart en vaten, terwijl tryglyceriden juist het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

De Atkins Voedingsmethode(tm), geworteld in de wetenschappelijke benadering van het gecontroleerd omgaan met koolhydraten, is tegenwoordig een erkende optie aan het worden om obesitas, diabetes, hartaandoeningen en ander medische problemen onder controle te krijgen. Terwijl een groeiend aantal medische professionals onderzoek doet dat wijst op de voordelen van gecontroleerde consumptie van koolhydraten, is de Atkins Voedingsmethode(tm) snel een essentieel wapen voor behandeling en voorkomen van obesitas in de westerse wereld aan het worden.


1. Abbasi, F., McLaughlin T., Lamendola, C. et al., 'High Carbohydrate Diets, Triglyceride-Rich Lipoproteins, and Coronary Heart Disease Risk', American Journal of Cardiology, 85, 2000, pages 45-48.