Aedes

Rechter legt bom onder beleid corporaties hennepteelt

6 september 2004

'Wonen doe je in een woning, wiet telen doe je niet in een woning en zeker niet bedrijfsmatig. Dat geeft altijd overlast en we zullen daar huurders altijd op blijven aanspreken, ongeacht de uitspraak van één rechter uit Eindhoven.' Dat is de eerste reactie van Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen op een uitspraak van de kantonrechter in Eindhoven. In die uitspraak in een zaak tussen verhuurder SWS in Eindhoven en één van haar huurders vindt de rechter dat een goed opgezette hennepteelt géén overlast veroorzaakt en ook geen relevante schade aanricht. Bovendien vindt de rechter dat de huurder best 'een centje mag bijverdienen'. De rechter verbood SWS de uitzetting van de huurder.

Aedes meent dat de rechter hiermee afwijkt van de stroom van gerechtelijke uitspraken die al jaren het strikte uitzetbeleid van woningcorporaties steunt en die spoort met de maatschappelijke realiteit. 'Huurders besluiten tegenwoordig zelf om de wietteelt te stoppen, naar aanleiding van de aanpak van woningcorporaties en gerechtelijke uitspraken. Laten ze zich niet aangemoedigd zien door de uitspraak van één rechter uit Eindhoven. Woningcorporaties gaan door met de strikte aanpak van thuisteelt', aldus Van Leeuwen.

Woningcorporatie SWS gaat in hoger beroep tegen de uitspraak en verwacht dit ook te winnen. In vergelijkbare eerdere gevallen oordeelde de rechter in hoger beroep tegen de wietteler en voor het woongenot van de andere zittende huurders. Aedes steunt SWS en heeft er vertrouwen in dat de rechter in hoger beroep ook nu zo zal oordelen.

Corporaties treden streng op tegen huurders die hun woning gebruiken voor hennepteelt. Het is verboden, kan gevaar, schade en overlast veroorzaken en gaat voorbij aan het doel van een sociale huurwoning. Woningcorporaties voeren daarom een lik-op-stukbeleid: betrapt worden op hennepteelt betekent een verzoek bij de rechter tot ontbinding van het huurcontract en daarmee huisuitzetting.