Wageningen Universiteit

Persbericht

6 september 2004, nr. 075

Opening Academisch Jaar in teken van honger- en armoedebestrijding

Geen echte internationalisering zonder internationale studenten

De vooraanstaande positie die Nederland in het algemeen en Wageningen in het bijzonder inneemt op het gebied van de internationalisering staat op het spel als de regering de bekostiging van studenten van buiten de Europese Unie zal stopzetten. Dat zegt dr. Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen UR vandaag bij de opening van het Academisch Jaar van Wageningen Universiteit. `'Het zou voor ons met relatief veel internationale studenten een gevoelige tik betekenen, maar erger nog, de toekomstkansen voor jonge mensen uit minder bedeelde delen van de wereld aanzienlijk verkleinen. Zo studeren er in Wageningen alleen al meer dan 150 studenten uit Afrika. Een simpele bezuinigingsmaatregel zou al deze inspanningen weer te niet doen. En ook hier geldt, een eenmaal prijs gegeven positie krijg je maar zo niet terug'', aldus Dijkhuizen.

Studentenpetitie
Op de openingsbijeenkomst kreeg minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking een petitie aangeboden door studenten waarin zij de plannen van staatssecretaris Rutte om hun bekostiging te stoppen totaal onaanvaardbaar noemen. Zij vrezen dat voor veel van deze studenten eventuele hogere collegegelden een belemmering zijn om aan Nederlandse universiteiten te studeren. Zij vinden dat nieuwe strategieën nodig zijn om honger te bestrijden. Eén daarvan is uitwisseling van kennis. Daarvoor moeten Westerse universiteiten toegankelijk voor hen blijven. De Wageningse studenten riepen de minister dringend op om deze studenten niet op te zadelen met hogere collegegelden.

Dijkhuizen had ook goed nieuws te melden over internationalisering. Binnenkort gaan deskundigen van Wageningen UR en de Harvard Business School een Europees business seminar op het gebied van food- & agribusiness verzorgen. Ook ziet de bestuursvoorzitter het aantal nieuwe studenten voor het vierde achtereenvolgende jaar stijgen. Hij ging wel in op de moeilijke periode die Wageningen UR doormaakt en de noodzakelijke maatregelen die daarvoor getroffen zijn. Met name de onderzoeksinstituten, die hun opdrachten primair uit de markt moeten verkrijgen, hebben last van het economisch tij. Dijkhuizen: `'Alle goede intenties met betrekking tot de kenniseconomie ten spijt, in tijden van economische stagnatie blijkt er nog steeds snel en gemakkelijk op de uitgaven voor R&D te worden bezuinigd, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven. We zijn dan ook bijzonder blij dat vooraanstaande partijen uit bedrijfsleven en overheid hierin in ons domein een ommekeer willen bewerkstelligen, en hun krachten gaan bundelen om daadwerkelijk vorm en inhoud te geven aan een versterking van de kennisontwikkeling en een versnelling van de innovatie''. Hij verwacht dat dit initiatief door het Innovatieplatform zal worden aangemerkt als één van de sleutelgebieden voor de toekomst van de economie en de werkgelegenheid in Nederland.

Actieplan tegen hoger in Afrika
" De honger de wereld uit" was het motto van de opening van het Academisch Jaar in Wageningen dit jaar. Bijzondere aandacht ging uit naar Afrika waar de voedselsituatie zeer nijpend is. Ruim een kwart van de bevolking op dit continent is permanent ondervoed. Aanpak van dit probleem, dat zeer urgent is, lijkt hopeloos maar is het zeker niet, aldus prof. Rudy Rabbinge, universiteitshoogleraar aan Wageningen Universiteit en Dean van de Wageningen Graduate Schools, in zijn bijdrage. Recent speelde hij een leidende rol bij de totstandkoming van een actieplan voor een grootschalige aanpak van het hongerprobleem in Afrika, gemaakt in opdracht van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties. Dat moet ertoe leiden dat het aantal ondervoede mensen in 2015 gehalveerd is. Het plan analyseert dat in Afrika een snelle `Groene Revolutie', zoals elders, niet reëel is maar dat het continent gebaat is bij het op gang brengen van een "Regenboog aan Evoluties". Wetenschap en technologie moeten slim en strategisch worden ingezet om op zwakke punten in het Afrikaanse agrarische systeem tegen relatief geringe kosten de grootst mogelijke opbrengst teweegbrengen, aldus Rabbinge. Hij pleit voor meer landbouwkundig onderzoek, voor meer investeringen daarin en voor politieke steun. Hij vindt dat de wetenschappelijke onderzoekers en de wetenschap meer toekomst moet worden geboden en dat zo de `brain drain' en de diaspora van Afrikaanse wetenschappers moet worden gestopt. Rabbinge is optimistisch over de mogelijkheden en wees op diverse structurele initiatieven die inmiddels op gang zijn gekomen. Wageningen Universiteit en Researchcentrum heeft volgens hem bij uitstek de kennis en ervaring om daarin sterke rol te spelen en vond het haar dure plicht die daarbij in te zetten.

Boodschap Kofi Annan
Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft speciaal voor de openingsbijeenkomst een boodschap opgesteld. Hierin spreekt hij zijn dank uit voor de aandacht voor het urgente probleem van de voedselsituatie en de agrarische productiviteit in Afrika. Eén van de sleutels om die problemen het hoofd te bieden is, volgens hem, de inzet is van wetenschap en technologie en hij vindt het bemoedigend dat zowel studenten en wetenschappers van Wageningen UR zich daaraan verbonden hebben.