BAYER BV

Resultaten ACTION studie : behandeling van kransslagvatlijden

Mijdrecht, 6 september 2004 - Patiënten met kransslagvatlijden en pijn op de borst moeten door behandeling met de gebruikelijke geneesmiddelen in een optimale uitgangspositie worden gebracht; toevoeging van Adalat OROS van Bayer is veilig en zal leiden tot minder vervelende èn kostbare behandelingen. Dit is de conclusie van de ACTION studie waarvan op 29 augustus jl. tijdens het jaarlijkse Europese congres van cardiologen, in München, D, de resultaten bekend gemaakt werden. De resultaten van de studie zijn afgelopen zaterdag 4 september in het vooraanstaande internationale medische tijdschrift THE LANCET gepubliceerd.

In de ACTION studie werden gedurende een periode van 5 jaar patiënten bestudeerd die allen bekend waren met kransslagvatlijden, en daarbij ook last hadden van pijn op de borst, als gevolg van een onvoldoende bloedvoorziening van het hart. Deze patiënten, in totaal 7665, uit 19 landen in West Europa, Israël en Canada, waaronder 1195 Nederlanders (16 %), werden behandeld met alle gebruikelijke geneesmiddelen ter voorkoming van complicaties van hun aandoening (zoals statines = cholesterolverlagers, aspirine = bloedverdunners, bèta blokkers = bloeddrukverlagers, en nitraten = vaatverwijders). Daarnaast werd in een dubbelblinde studie opzet Adalat OROS, dan wel een placebo (een pil zonder werkzame stof) gegeven, teneinde te bestuderen of Adalat OROS een veilig geneesmiddel is en bovendien een gunstig effect heeft op de prognose van patiënten met kransslagvatlijden en pijn op de borst. De patiënten werden iedere 3 maanden gezien, of er werd telefonisch contact gelegd, gedurende een studie periode van 5 jaar. Alle medische gebeurtenissen van deze patiënten werden zorgvuldig vastgelegd. Uit de resultaten van de studie blijkt in de eerste plaats dat de behandeling van patiënten met deze aandoening, in de deelnemende landen kennelijk zo goed is, dat hun vooruitzichten wat levensduur betreft vrij gunstig zijn. De mortaliteit, ofwel sterftekans, is niet eens zo erg veel groter dan die van een vergelijkbare populatie zonder de hartafwijking. Het innemen van een Adalat OROS tablet, één maal per dag, leidt niet tot een verdere vermindering van deze toch al lage sterftekans, maar wèl tot een drastische vermindering van kostbare, en voor de patiënt vervelende behandelingen, als coronairangiografie (het d.m.v. het inspuiten van een contrastmiddel via een catheter welke in een kransslagader ligt, het bloedvat zichtbaar maken) en bypass chirurgie (het aanleggen van omleggingen, om de vernauwde kransslagvaten heen). Voorts bleek dat Adalat OROS een veilig geneesmiddel is met weinig bijwerkingen.

Adalat OROS (=nifedipine GITS) behoort tot de groep van calciumantagonisten. Dit zijn geneesmiddelen die de bloeddruk verlagen en ook voor een betere doorbloeding van de kransslagvaten zorgen.

Referenties:

Effect of long-acting nifedipine on mortality and cardiovascular morbidity in patients with stable angina requiring treatment (ACTION) : randomised controlled trial.
Philip A Poole-Wilson, Johannes Kragten et al.
The Lancet, Vol. 364, September 4, 2004: 849-857

(Acroniem ACTION : A Coronary disease Trial Investigating Outcome with Nifedipine gastrointestinal therapeutic system)

Definitie Angina Pectoris:

Bij angina pectoris (hartkramp) krijgt een deel van de hartspier te weinig zuurstof, vrijwel altijd door een vernauwing in een van de kransslagaders. Meestal ontstaat dit gebrek aan zuurstof bij inspanning, dus als het hart harder moet werken en de hartspier meer zuurstof nodig heeft dan het vernauwde bloedvat kan aanvoeren. Angina pectoris is een typische beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen. De pijn straalt vaak uit naar de linkerarm of naar de kaken en soms naar de rug of de schouderbladen. Soms is er pijn in de rechter- in plaats van de linkerarm. In rust en/of na een vaatverwijdend medicijn, zakt de pijn.

Contactpersoon Bayer B.V.:
H. de Kruijs, 0297 280 426

Contactpersonen namens Nederlandse onderzoekers: Dr. P.H.J.M. Dunselman, cardioloog te Breda, Amphia Ziekenhuis Voorzitter ACTION studie in Nederland
Lid Critical Events Committee ACTION studie
tel. 076-5953000

Dr. J.H. Kragten, cardioloog te Heerlen, Atrium Medisch Centrum tel. 045-5766130.
Lid Steering Committee ACTION studie


06 sep 04 17:10