Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - Ouders Online

++ Eindelijk hulp voor vrouwen met zwangerschapsjeuk

Amsterdam, 6 september 2004 - Vanaf zaterdag 4 september biedt Ouders Online hulp aan zwangere vrouwen met zwangerschapsjeuk, in de vorm van een informatieve brochure. Hiermee wordt voorzien in een belangrijke behoefte, aangezien er voorheen nog geen publieksinformatie over dit onderwerp beschikbaar was, terwijl de aandoening wel veel voorkomt en levensbedreigend kan zijn voor het ongeboren kind. De brochure is beschikbaar via de website van Ouders Online en kost EUR 6,50.

+ Over de aandoening
Een op de vijf vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met een of andere vorm van zwangerschapsjeuk. Samen met misselijkheid, brandend maagzuur, obstipatie etc. is het een van de meest voorkomende (en vervelendste) zwangerschapskwalen. Het kan zich in alle drie trimesters van de zwangerschap openbaren.

Er is sprake van hevige jeuk, die meestal op de buik begint, en zich later verspreidt over bijna het hele lichaam. Soms is er sprake van bultjes, uitslag, etc. maar het kan ook zijn dat er helemaal niets te zien is. De oorzaak van de aandoening is nog onbekend, maar men neemt aan dat er sprake is van een verminderde werking van de lever, als gevolg van zwangerschapshormonen.

+ Over de brochure
De brochure is getiteld "Zwangerschapsjeuk (van jeuk tot erger)" en bevat beschrijvingen van de verschillende typen zwangerschapsjeuk, inzichtgevende kleurenfoto's, praktische tips tegen de jeuk, dieet-adviezen, ervaringsverhalen en handige verwijzingen.

Behalve zwangere vrouwen worden ook professionals aangesproken, zoals (aankomend) verloskundigen. Zodat ook zij weten waar het over gaat, en tijdig de juiste maatregelen kunnen nemen.

+ Over de auteurs
Liesbeth Ninteman en Daniëlle van Buuren zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van zwangerschapsjeuk. Bij het samenstellen van de brochure werden zij geadviseerd door prof. dr. P.L.M. Jansen, hoogleraar gastro-enterologie (leeropdracht hepathologie) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Liesbeth Ninteman is beschikbaar voor interviews. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ouders Online.

+ Verkrijgbaarheid
Vanaf 4 september is de brochure beschikbaar via de site van Ouders Online. Zie: http://www.ouders.nl/mgez2004-zwangerschapsjeuk.htm

+ Andere titels
"Zwangerschapsjeuk (van jeuk tot erger)" is de tweede titel in een groeiende reeks van brochures. Eerder verscheen: "Het afkolven van moedermelk". In de herfst van dit jaar verschijnt "Weer thuis - en dan?" over het begeleiden van kinderen ná een ziekenhuisopname.

+ Ouders Online
Ouders Online (www.ouders.nl) is een onafhankelijke website voor aanstaande ouders en ouders van kinderen tot en met de puber-leeftijd. Bezoekers kunnen onderling informatie uitwisselen, vragen stellen aan deskundigen, berichten plaatsen in diverse rubrieken, en zo'n 20.000 pagina's aan onmisbare informatie raadplegen. Maandelijks worden er ruim 5 miljoen pagina's opgevraagd door ca. 200.000 unieke bezoekers, en ruim 20.000 berichten geplaatst op het Forum. Ouders Online is een zelfstandig bedrijf dat sinds 1996 bestaat.
---