CDA

CDA
06-09-04
'Overheid moet dienstverlenend worden'

Op 2 september jl. vond onder het motto 'Op weg naar prinsjesdag' een interactieve bijeenkomst met CDA-ondernemers plaats. De aanleiding was onder meer het feit dat het CDA van oudsher het particulier initiatief waardeert, maar ook de partij wil zijn van de' menselijke maat'.

Daarnaast wil het kabinet dat ieder zijn verantwoordelijkheid neemt om het land er weer bovenop te helpen. Waar komt dit meer tot uiting dan in het MKB, aldus de initiatiefnemers van de bijeenkomst: Jan ten Hoopen (Tweede Kamerlid) en Manita Koop (lid Trevicommissie) Beiden vinden het hoog tijd worden dat het MKB meer kansen krijgt om banen vast te houden en te creëren. Dit bewustzijn mag best wat meer tussen de oren van de politici en ambtenaren komen.

Opmerkelijk is dat regelgeving vooral is gericht op het grootbedrijf, maar dat diezelfde regels ook gelden voor kleine en middelgrote ondernemingen. Innovatieve starters stuiten hier na verloop van tijd op en stoppen dan hun activiteiten. Teveel politici, maar ook andere ´opinion leaders´ gaan bij het bedrijfsleven nog te vaak voorbij aan het MKB, terwijl dit toch de grootste werkgever is van Nederland. De regels die zij dan bedenken, vallen het MKB vaak rauw op het dak.

Daarnaast heeft vorig jaar 60 procent van de ondernemers inkomsten ingeleverd of ingeteerd op het eigen spaargeld om het bedrijf te laten voortbestaan en de medewerkers hun baan te laten behouden. Dit is verantwoordelijkheid nemen van de bovenste plank, maar dan is het wel hoog tijd dat de overheid lastendruk vermindert, de ontslagbescherming versoepelt, regels vermindert en arbeidsverhoudingen flexibiliseert. Het is een greep uit de vele voorbeelden die over tafel kwamen en die kostenverhogend werken voor zelfstandigen.

De bijeenkomst was een groot succes, want ondernemers, maar ook raadsleden, Statenleden, kamerleden, partijbestuurders en gedeputeerden kwamen in groten getale naar het gebouw van de Tweede Kamer en de interactieve discussie leverde de aanwezige politici een groot aantal suggesties op. Om even na zessen gaf Manita Koop de aftrap voor de bijeenkomst. Uitgangspunt was een open discussie, waarin de aanwezige ondernemers de ruimte en tijd kregen om hun mening te geven. Voordat de discussie van start ging, hielden Jan ten Hoopen (woordvoerder Economische Zaken van de CDA-fractie) en Jan-Kees de Jager (namens het MKB lid van het Innovatieplatform) een korte inleiding. Karien van Gennip kon wegens ziekte helaas niet aanwezig zijn.

Ondernemers en maatschappij

Jan ten Hoopen beschreef hoe hij vanuit zijn verleden als zelfstandig ondernemer tegen ondernemen aankijkt. Ondernemen is: trots zijn op je product, investeren en risico nemen, met je ziel en zaligheid aan je bedrijf verbonden zijn en het aan medewerkers verschaffen van werk en ontplooiingsmogelijkheden. De eendimensionale kijk van op geld beluste ondernemers klopt dus niet. De kern van het betoog richtte zich op het belang van ondernemers voor de maatschappij. Welvaart moet worden verdiend en dat gebeurt door ondernemers in een sterk competitieve markt.

Jan-Kees de Jager sprak vooral over het Innovatieplatform. Hij maakte duidelijk dat het platform op een enthousiaste en gedreven manier aan het werk is. De Jager gaf verder uitleg over het cruciale proces van valorisatie, het commercieel benutten van kennis. Hij ging tot slot in op de keuze tussen generiek en specifiek beleid. Is het beter om bijvoorbeeld de Vennootschapsbelasting te verlagen of moet de overheid de voorkeur geven aan specifieke instrumenten, zoals de gunstige fiscale behandeling van grijze kentekens?

Het doel van de bijeenkomst was vooral dat de aanwezige politici zouden luisteren. Daar was dan ook het grootste gedeelte van de tijd voor ingeruimd. Veel ondernemers trokken fel van leer tegen de bureaucratie en regelzucht. Ondernemen zou leuk moeten zijn, maar de zin om te ondernemen wordt door alle rompslomp vaak ontnomen. Één van de aanwezigen kwam zelf met twee concrete voorstellen: schaf buiten het strafrecht voor een periode van 5 jaar alle regels en verplichtingen voor starters af en stop met de productschappen. Anderen legden het accent op het gebrek aan een ondernemende cultuur in ons land. Het klimaat is onvoldoende stimulerend.

Hoewel er een grote diversiteit aan onderwerpen over tafel ging, lijkt het toch mogelijk om een centrale boodschap uit deze bijeenkomst te destilleren. De overheid moet geen belemmering zijn om te ondernemen, maar zich juist dienstverlenend opstellen. Dit bleek concreet uit de meest gehoorde klacht: alle regels ontnemen ondernemers de tijd en zin om zich te richten op hun core business.

Voor 30 november staat er een nieuwe bijeenkomst voor ondernemende CDAers op het programma. Deze bijeenkomst zal meer gericht zijn op het uiteindelijke doel: komen tot een CDA-visie op het midden- en kleinbedrijf. Nadere informatie zal t.z.t. op deze website verschijnen en per e-mail aan de deelnemers van de bijeenkomst van 2 september doorgegeven worden. U kunt uw opmerkingen te allen tijde ook per e-mail opsturen, naar: j.tenhoopen@tweedekamer.nl