Ingezonden persbericht


6 september 2004
= PERSBERICHT =

Gilde SamenSpraak presenteert format voor integratie

Graag nodigt Gilde Nederland u uit voor de presentatie van het rapport 'Samen leven? Samen spreken!' op donderdag 16 september om 13.00 uur in het Volkenkundig Museum van de Radboud Universiteit, te Nijmegen. Het rapport bevat de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het taal- en integratieproject Gilde SamenSpraak. In aanwezigheid van betrokken deskundigen* wordt op deze dag naar antwoord gezocht op de vraag: 'Heeft Gilde Nederland met het project SamenSpraak het juiste 'format' voor integratie gevonden? En zo ja, welke consequenties zou dit moeten hebben voor het integratiebeleid?' Een dag eerder, op 15 september, reikt de Afghaanse Zohra Atmar het eerste exemplaar uit aan Stef Blok, voorzitter van de parlementaire commissie Integratiebeleid.


* de heer Haci Karacaer (directeur van de moslimorganisatie Mili Görüs), de heer Han Rijgersberg (directeur van Palet, steunpunt voor multiculturele ontwikkeling in Noord-Brabant), mevrouw Marilyn Haimé (directeur Directoraat Coördinatie Integratiebeleid Minderheden van het Ministerie van Justitie), mevrouw Hanneke van der Meer (beleidsadviseur educatie en inburgering van de gemeente Haarlem en lid van G26 platform).

Het onderzoek
Het rapport gaat nader in op het effect van het initiatief van Gilde Nederland om anderstaligen en Nederlanders tot elkaar te brengen ter bevordering van integratie. Om dit gegeven in kaart te brengen, namen Anneke Grote Beverborg en Reggie Berkers een vragenlijst af bij 409 anderstaligen, om zo te achterhalen of, en in welke mate, deelname bijdraagt aan taalbeheersing en aan - achtereenvolgens - structurele, culturele en sociale integratie. Bij 39 deelnemers is vervolgens een diepte-interview afgenomen waarbij de aard van het integratieproces, de motivatie van de deelnemers en de manier waarop Gilde SamenSpraak bijdraagt aan sociale integratie, nader onder de loep zijn genomen. Uit deze interviews kwam onder meer naar voren dat deelname aan Gilde SamenSpraak het sterkst van invloed is op de sociale integratie. Ook heeft deelname een positief effect op de beheersing van de Nederlandse taal.

SamenSpraak in discussie
Na afloop van de presentatie is er ruimte voor discussie met de aanwezigen in de zaal en vertellen deelnemers aan dit project hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Afsluitend, om circa 15.15 uur is er gelegenheid voor informele gedachtewisselingen onder het genot van een hapje, drankje en muziek van "Anders Nog Iets" (muziek voor anderstaligen).

Gilde SamenSpraak
Gilde SamenSpraak is het taal- en integratieproject van Gilde Nederland. Op dit moment bieden meer dan duizend 50-plussers ruim 1300 anderstaligen wekelijks de mogelijkheid om op deze informele manier Nederlands te spreken. Door in de praktijk met de taal aan de slag te gaan, verbetert de anderstalige zijn spreekvaardigheid en integreert hij sneller en gemakkelijker in onze maatschappij. Inmiddels telt Nederland 39 gemeenten waar Gilde SamenSpraak actief is. De organisatie streeft naar oprichting van nieuwe projecten in de gemeenten Capelle a/d IJssel, Gorinchem, Leeuwarden, Lelystad, Schiedam, Venlo, Vlaardingen en Zaanstad.

-0-0-0-0-0-