Gemeente Den Haag

september 2004
Studenten vervangen leerkrachten in Den Haag (6 september)

Basisscholen in Den Haag die een invalkracht zoeken, kunnen sinds kort met behulp van een website een beroep doen op pabo-studenten. De website is een onderdeel van het project Werken En Leren (WEL), een initiatief van de gemeente Den Haag en twee studentenuitzendbureaus. Wethouder van onderwijs Pierre Heijnen bezoekt 8 september 2004 om 9.00 uur de Ds. D.J. Karresschool in Den Haag. Roeckshana Parbhudayal, vierdejaars pabo-studente van de Haagse Hogeschool is daar invalkracht voor de leerlingen van groep 7.

Roeckshana werkt sinds vorig schooljaar één dag per week als vaste invalkracht op de Ds. D.J. Karresschool. Ze stond ingeschreven bij het uitzendbureau Studentalent. Dit uitzendbureau is samen met uitzendbureau Servicejobs betrokken bij het WEL-project. Het project biedt studenten de mogelijkheid om werkervaring op te doen in hun vakgebied. Bovendien kunnen ze kennis maken met verschillende basisscholen in de regio. Pabo-studenten die hun propedeuse hebben behaald, goede studieresultaten behalen en hebben aangetoond zelfstandig een klas te kunnen leiden, kunnen zich aanmelden als WEL-student.

Database
De gegevens van de studenten staan in een database op www.welprojectdenhaag.nl. Scholen die incidentele of structurele vervanging zoeken voor onderwijzend personeel kunnen met een toegangscode de database raadplegen. Afspraken over bijvoorbeeld de financiële vergoeding voor de studenten en de begeleiding van de studenten zijn centraal vastgesteld. Scholen kunnen de kosten overigens grotendeels declareren bij het Vervangingsfonds.

SALTO
Namens de gemeente Den Haag is projectbureau Stedelijke Aanpak Lerarentekort Onderwijs (SALTO) betrokken bij het WEL-project. Het doel van SALTO is het terugbrengen van het lerarentekort in Den Haag. SALTO werkt hierbij samen met alle Haagse schoolbesturen voor primair en voortgezet onderwijs.