Technologie Stichting STW

30 augustus 2004

Uitreiking Simon Stevin Meesterschap

Simon Stevin Meester zet half miljoen in voor intelligente elektronica

Op maandag 6 september neemt de Simon Stevin Meester 2004 van de Technologiestichting STW zijn prestigieuze prijs van een half miljoen euro officieel in ontvangst. Prof dr.ir. Arthur van Roermund zet zijn half miljoen euro in voor de ontwikkeling van nieuwe interface-elektronica, waarin analoge en digitale technieken optimaal met elkaar samenwerken. Op de ProRISC workshop op 25 en 26 november in Veldhoven zal hij zijn plannen verder toelichten.

De feestelijke uitreiking door STW-voorzitter prof. dr. ir. Patrick Dewilde vindt plaats tijdens de opening van het academisch jaar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Mediavertegenwoordigers zijn hierbij van harte welkom.

Arthur van Roermund werkt in zijn groep Mixed-signal Microelectronics aan de faculteit Elektrotechniek van de TU Eindhoven aan interface-elektronica. De hoogleraar Elektronische circuits voor systemen met gemengde signalen houdt zich bezig met de communicatie van de moderne digitale chips met de buitenwereld. Die communicatie kan extern op verschillende manieren plaatsvinden: draadloos, elektrisch of optisch. In alle gevallen gebeurt het via een analoog signaal. De analoge interface-elektronica verzorgt de vertaalslag van digitale bitstroom naar analoog signaal en terug. Deze elektronica, ook wel front-end genoemd, zou idealiter geïntegreerd moeten zijn op de digitale chip.

Van Roermund zoekt naar intelligente interface-elektronica. Deze elektronica moet op elk moment kunnen meten welke fabricageonnauwkeurigheden zijn opgetreden en wat de momentane toestand is van het IC en van de interne en externe omgevingsfactoren. Op grond van al deze gegevens moet de elektronica ook zelfstandig het systeem real-time kunnen aanpassen en optimaliseren. Dit vereist naast extra analoge faciliteiten ten behoeve van meten en aanpassen, een hoop extra informatieverwerking. Hiervoor wordt weer digitale elektronica ingezet. Op deze manier kan door een optimale samenwerking van analoog en digitaal de interface-elektronica sterk verbeterd worden.

Chips moeten steeds meer kunnen, en steeds kleiner worden. Dit uit zich in meer en snellere transistoren en dus ook steeds hogere bitstromen die moeten worden aan- en afgevoerd. Hiervoor moet de nauwkeurigheid voor de analoge interface-elektronica echter exponentieel toenemen. Momenteel vormt in veel systemen deze analoge interface-elektronica al de bottleneck. Nieuwe elektronica, die weinig last heeft van storingen door de signalen op de chip zelf of vanuit de omgeving, en die zichzelf kan aanpassen aan een veranderende omgeving, moet deze problemen gaan oplossen. En als het even kan, moet deze elektronica weinig batterijen verbruiken en goedkoop te produceren zijn.

Nadere informatie bij prof. dr .ir. van Roermund, tel. 040 247 3391, e-mail: a.h.m.v.roermund@tue.nl. Aanmelden voor de pers bij ir. X.J.L. (Xavier) Theunissen (TUE), tel. 040 247 4142/4845, e-mail: x.j.l.theunissen@tue.nl.
---

TOP Laatste wijziging: 31-08-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl