Gemeente Heerlen

Persbericht: Een Oorlog om nooit te vergeten.

17 September 1944.
... Om 3 uur vertelt men dat men Amerikanen in Heerlen had gezien. Om 6 uur zijn wij wezen kijken. Staan we vooraan in Heerlen, wapperde de vlag Rood Wit Blauw en Oranje, zelfs de Engelse Amerikaanse vlag hing op veel plaatsen uit. Ik zag de eerste op Bekkerveld, het was een volk van belang in Heerlen. Alles wat de Duitsers op gezet hadden zoo als wegwijzers, opplakborden werden uit de grond gerukt en stuk geslagen en op een hoop gegooid. Drie borden gaf men aan een Amerikaan, die sloeg die houten plank waar de spreeknaam van een zekere vent opstond aan flarden op de tank en die 2 ijzeren richtte hij de revolver op en toen namen ze mee op de tank.. Oorlogsdagboek van Annie Bodelier.

Op 12 september 1944 staken Amerikaanse soldaten de Nederlandse grens over bij Mesch en Noorbeek. Na een veldtocht van vijf dagen, waarbij de G.I.'s eigenlijk enkel bij Valkenburg serieuze tegenstand ondervonden, werd Heerlen bereikt. Op 17 september om 20 minuten over 5 in de middag rolden de eerste tanks Bekkerveld binnen. Maar met de bevrijding op de 17de was de Heerlense bevolking nog niet ontdaan van oorlogstaferelen...

September 2004

September 2004 is een moment voor het Stadsarchief Heerlen om in de vorm van een project getiteld "Een oorlog om nooit te vergeten" bij deze gedenkwaardige gebeurtenis stil te staan, deze te herdenken en de gebeurtenissen te overdenken. Daarom is de maand september 2004 gevuld met een scala aan activiteiten die aan deze herdenking en overdenking gestalte geven voor jong en oud. Twee tentoonstellingen, drie lezingen, zeven filmvoorstellingen in het filmhuis, de pré-première van een Limburgse documentaire, een DVD productie en een kalender maken onderdeel uit van deze activiteiten. Maar ook een stadswandeling langs alle gebouwen van het voormalig Restcenter Heerlen, officiële ontvangst van Amerikaanse veteranen en een kranslegging bij het Mijnwerkersmonument te Heerlerheide op 17 september en een educatieve website met bijbehorende lesbrief behoren hiertoe.

Burgemeester Mr. A.M.G. Gresel zal op 6 september om 15.30 in het Bernardinuscollege de website "Een oorlog om nooit te vergeten" officieel "online" brengen".

Zie voor de details van het gehele programma bijgevoegde bijlage of kijk op www.stadsarchiefheerlen.nl.


*** Einde persbericht ****




Gemeente Heerlen