Ingezonden persbericht


Persbericht 31 augustus 2004

Europees beleid onder de loep in Vrijplaats Koppenhinksteeg

Nederland is voor een half jaar voorzitter van de Europese Unie. Dit betekent dat er een aantal belangrijke overleggen van de Europese Unie in Nederland plaatsvinden. De komende maand zullen twee van deze bijeenkomsten, het Europees Landbouwberaad en de bijeenkomst van Europese Defensieministers, plaatsvinden in onze regio. Voor Eurodusnie is dit aanleiding om, in samenwerking met collega organisaties uit het land, een tweetal informatieve bijeenkomsten te organiseren over deze onderwerpen, waarbij ook aandacht zal worden geschonken aan de te houden protestacties.

Het Europese landbouwraad komt in Lisse bijeen van 5 tot 7 september. Studenten, bezorgde consumenten en boeren organiseren een 'Boeroparade'. De route voert de parade van Wageningen, via Doorn, Reeuwijk en Leiden naar Lisse. Met tractoren en fietsen gaat de parade bij boeren en consumenten langs en vragen naar hun mening over het Europees Landbouwbeleid. Schaalvergroting, genetische manipulatie van gewassen en terugkerende voedselschandalen zoals dioxinekippen en gekke koeien hebben het vertrouwen in het Europees landbouwbeleid danig ondermijnd. Op maandag 6 september doet de parade om 20:00 biologisch eetcafé Las Vegas in Vrijplaats Koppenhinksteeg aan voor een publieke bijeenkomst met informatie en discussie. Dinsdag is er om twaalf uur een protestactie in Lisse gepland.

Dinsdagavond 7 september staat er in Las Vegas wederom een informatie bijeenkomst en discussie op de agenda, dit keer over de Europese defensieplannen. De defensieministers van de verschillende lidstaten komen op 16 en 17 september bijeen in Noordwijk. De ministers werken aan het opzetten van een Europese interventiemacht, die over de hele wereld moet kunnen gaan ingrijpen. Dit plan zal lidstaten dwingen hun defensie uitgaven te verhogen, waardoor er bijvoorbeeld minder geld overblijft voor sociale voorzieningen en ontwikkelingshulp. Een Europees militaire reus moet bovendien een belangrijke rol gaan spelen in de door de VS uitgeroepen 'oorlog tegen terrorisme'. Lang niet iedereen staat te juichen bij de plannen die achter gesloten deuren worden bekokstoofd. Dinsdag 7 september zal vanaf acht uur nader worden ingegaan op de Europese defensieplannen, maar ook meer worden verteld over een op 17 september in Noordwijk gepland protest.

Voor meer informatie over de Boeroparade bezoek: http://www.boeroparade.tk en voor meer informatie over protesten tegen de Defensietop bezoek: http://www.defensietop.tk

Einde Perbericht

Afz: Eurodusnie
Boerhaavelaan 345
2334 EM Leiden
Tel: 5173019
email: info@eurodusnie.nl
webstek: http://eurodusnie.nl