B EN W BERICHTEN 2004 - 33 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 31 AUGUSTUS

Algemene Zaken

1. (31-08) In het kader van de traditionele kapceremonie van de Noorse kerstboom heeft (oud) wethouder Rabella de Faria van 30 november tot 2 december 2003 een bezoek gebracht aan Oslo. Het College heeft kennis genomen van het verslag van de reis.

2. (31-08) Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) ontvangt op 21 september 2004 van 18.00 tot 22.00 uur een delegatie uit Shanghai, Marseille en Zweden in het kader van het Asia Urbs Programma in de Burgerzaal van het stadhuis. Het College heeft besloten de Burgerzaal hiervoor beschikbaar te stellen.

3. (31-08) Het College heeft kennisgenomen van het werkbezoek van wethouder Van Sluis aan de Verenigde Staten in september 2003. Doel van het bezoek was te bezien in hoeverre de herstructurering van de Rotterdamse kenniseconomie versneld zou kunnen worden in de richting van een hoogwaardige kenniseconomie. De belangrijkste aanbevelingen hebben inmiddels hun beslag gekregen in het programma Kenniseconomie van de Economic Development Board Rotterdam.

4. Het College heeft ingestemd met de jaarrekening 2003 van de Stichting Democratisch Steunpunt Rotterdam (SDSR) en heeft een subsidie van E 154.772 toegekend, waarin middels de begroting 2005 wordt voorzien.

Beleid

1. (31-08) Het College heeft kennisgenomen van het rapport Internationaal Onderwijs in Rotterdam dat laat zien dat internationaal onderwijs van grote betekenis is voor het woon- en werkklimaat in Rotterdam. Hieruit voortvloeiend zullen vanuit de gemeente initiatieven ondernomen worden aangaande de marketing en promotie van Rotterdam als internationale onderwijsstad. Tevens heeft het College opdracht gegeven de American International School of Rotterdam een financiële bijdrage toe te kennen en de noodzaak tot financiële steun aan internationale scholen verder te onderzoeken. Het waarborgen van de groei en continuïteit van het internationaal onderwijs is hierbij het uitgangspunt.

2. (31-08) Het College heeft een onafhankelijke indicatiecommissie ingesteld die tot januari 2005 bepaalt of een arbeidsgehandicapte voor een Wsw-baan in aanmerking komt. De wettelijke eisen waaraan deze commissie moet voldoen staan vermeld in de Wet sociale werkvoorziening.

3. (31-08) Het College heeft ingestemd met de organisatie van het Bestuurlijk Overleg met de deelgemeentelijke portefeuillehouders Buitenruimte, inclusief een werkbezoek in het kader van het thema 'water/schoon/heel' op 27 september a.s. in landhuis 'De Oliphant' in Charlois.

4. (31-08) Het College heeft besloten de raad voor te stellen de 'telecommunicatieverordening 2004' vast te stellen en de oude verordening uit 1999 in te trekken. De Telecommunicatiewet verplicht de gemeente kabels voor openbare elektronische communicatienetwerken te gedogen in het grondgebied van de gemeente. Tevens schrijft de wet voor, dat de gemeente op haar grondgebied de aanleg, het onderhouden en het verwijderen van deze kabels coördineert. Volgens de Telecommunicatiewet moet de gemeente een verordening hebben om de coördinatieplicht inhoud te geven. De gemeente Rotterdam heeft deze sinds 8 juli 1999. De storm-achtige ontwikkelingen op de markt voor elektronische communicatie-diensten, zoals het grote aantal telecommunicatieaanbieders, de daardoor ontstane hinder door opbrekingen, het gebrek aan ruimte in de grond en de wens van de gemeente de ordening in de ondergrond beter te kunnen sturen, maakten een nieuwe verordening noodzakelijk.

5. (31-08) Het College heeft besloten de Samenwerkingsovereenkomst voor de herstructurering van Bospolder-Tussendijken te wijzigen. De deellocatie Van Dorp B2 (gelegen aan de Mathenesserdijk, tussen de Zoutziederstraat en de Van Duylstraat) zal niet worden ontwikkeld door sloop en nieuwbouw. Het verwervingstraject hiervoor duurt onacceptabel lang. Wel wordt een bedrag van maximaal E 1.000.000 beschikbaar gesteld voor leefbaarheidsmaatregelen op deze locatie, gelijkelijk verdeeld over de gemeente en Com.wonen. In het programma worden enkele zeer grote woningen met een oppervlakte van 156 tot 188 m2 geschrapt. Com.wonen krijgt daarvoor de mogelijkheid om maximaal vijf procent meer woningen te bouwen.

6. (31-08) Het College heeft besloten de Raad voor te stellen om het in Overschie gelegen bedrijventerrein Schieveen onder de bevoegdheid van het centraal bestuur te plaatsen. Het college heeft hiertoe begin juni een principebesluit genomen. Dat is vervolgens aan de deelgemeente voorgelegd, alvorens een definitief standpunt te bepalen. Het College heeft op grond van efficiencyoverwegingen ervoor gekozen de bevoegdheden over het bedrijventerrein Schieveen te centraliseren: het gaat om de ontwikkeling en het beheer van een bedrijventerrein van strategisch stedelijk en regionaal belang. In het verleden is er om deze reden ook voor gekozen de bedrijventerreinen Spaanse Polder, Noordwest en Brainpark III en de Kop van Zuid onder centraal bestuur te plaatsen. Bovendien is het uit oogpunt van efficiëntie en transparantie van belang dat externe partijen, zoals projectontwikkelaars, één centraal aanspreekpunt hebben.

7. (31-08) Naar aanleiding van de op 1 juli jl. door de Raad aangenomen motie Harbers over een doelmatigheidsoperatie van ruim E 4 miljoen op de bedrijfsvoering grondexploitaties van het OBR, heeft het College besloten het onderzoek naar de haalbaarheid hiervan uit te laten voeren door een extern bureau, te weten Atos KPMG Consulting.

Middelen en Control

1. (31-08) Het college van B en W heeft de rasterfuncties van de GGD vastgesteld. Dit zijn GGD-brede functiebeschrijvingen per functiegroep. Met deze omschrijvingen wordt een adequate dekking geleverd van de primaire processen binnen de dienst. Deze definities waren nog niet eerder gemaakt en komen de duidelijkheid van de organisatiestructuur ten goede.


---- --