KWF KANKERBESTRIJDING

Kankeronderzoek in stroomversnelling

Kankeronderzoek in stroomversnelling

Amsterdam/Hilversum, 6 september 2004 - 'De kennis over kanker neemt in een nooit eerder vertoond tempo toe. Tegenover deze positieve ontwikkeling staat dat door de vergrijzing het aantal mensen dat kanker krijgt zal stijgen van 70.000 per jaar nu naar 95.000 in 2015. De nieuwe kennis over kanker moet dan ook zo snel mogelijk worden vertaald naar verbetering van diagnose en behandeling', aldus dr. Gijs Boerrigter, hoofd Research Coördinatie KWF Kankerbestrijding bij de start van de jaarlijkse KWF-collecte, vanmorgen in het Raadhuis in Hilversum. KWF Kankerbestrijding benadrukt in de campagne de relatie tussen een gift nu en middelen tegen kanker in de toekomst.

'KWF Kankerbestrijding hoopt op een collecte-opbrengst die de ruim 8 miljoen euro van 2003 overtreft', zo zei Gea Broekema, hoofd Fondsenwerving KWF Kankerbestrijding. 'Als gevolg van achterblijvende inkomsten kan KWF Kankerbestrijding namelijk nog maar een kwart van de subsidieaanvragen voor kankeronderzoek honoreren. Twee jaar terug was dat nog veertig procent.'
Als startsein voor de collectanten las de 12-jarige brugklasleerling Sascha Wanna uit Hilversum een gedicht voor dat zij onlangs aan KWF Kankerbestrijding had gestuurd. Zij had dit gemaakt omdat bij een vriendin van het gezin kanker was geconstateerd.

Boerrigter waarschuwde overigens tegen al te optimistische geluiden. 'Met name het fundamentele onderzoek is de afgelopen decennia in een enorme stroomversnelling geraakt. Dat is vooral te danken aan nieuwe technologische ontwikkelingen. Besteedde iemand tien jaar geleden nog een compleet promotieonderzoek van vier jaar aan het vinden en karakteriseren van één bepaald gen, tegenwoordig gebeurt dat in een paar weken tijd. Maar het kost vaak meer dan tien jaar onderzoek om op basis van nieuwe fundamentele kennis een nieuwe behandeling te ontwikkelen. Vervolgens moet worden aangetoond dat de nieuwe techniek of het nieuwe geneesmiddel in de dagelijkse praktijk ook effectiever is dan de tot dan toe gangbare aanpak.'

In 2004 heeft KWF Kankerbestrijding voor wetenschappelijk kankeronderzoek 41,4 miljoen euro uitgetrokken. Bijna de helft hiervan gaat naar onderzoek naar betere diagnostiek en nieuwe behandelmogelijkheden. In de subsidieregelingen van KWF Kankerbestrijding neemt onderzoek naar nieuwe behandelingen al een aantal jaren een voorrangspositie in. Recentelijk is een nieuwe subsidievorm ingevoerd om dit type onderzoek nog meer mogelijkheden te bieden. KWF Kankerbestrijding is naast de overheid een van de belangrijkste financiers van kankeronderzoek in ons land. Het kankeronderzoek in Nederland staat internationaal hoog aangeschreven en kankeronderzoekers werken nauw samen met collega's over de hele wereld.

In de komende KWF-collecteweek gaan, verdeeld over 1600 plaatselijke collectecomite's, 120.000 KWF-vrijwilligers ruim 6.000.000 deuren langs. Volgens Gea Broekema zijn onder de collectanten ook steeds meer jongeren en medelanders met niet-Nederlandse culturele achtergrond. 'Dit is een bewust beleid van onze collectecomite's want kanker raakt ons allemaal.'

Begin november zal een indicatie bekend zijn van de opbrengst van de collecte van dit jaar. Tevens besluit het KWF-bestuur die maand over toekenning van subsidies voor kankeronderzoek in 2005. Behalve uit de jaarlijkse collecte ontvangt KWF Kankerbestrijding ook inkomsten uit giften van donateurs, acties ten bate van KWF Kankerbestrijding, loterijen en nalatenschappen.
KWF Kankerbestrijding hoopt in 2004 totaal 51,5 miljoen euro te kunnen besteden aan kankerbestrijding, waarvan ruim 80 procent aan wetenschappelijk kankeronderzoek.


---

Mededeling voor de redactie,