Provincie Flevoland



Actuele waterkwaliteit

Zwemverbod bij zwemstrand Almere-Haven

De waterkwaliteit bij Zwemstrand Almere Haven in het Gooimeer is verslechterd en voldoet momenteel niet aan de gestelde norm. De oorzaak van de verslechterde waterkwaliteit is een toxine als gevolg van afstervende cyanobacteriën, ook wel blauwalgen genoemd. Daarom heeft de provincie Flevoland, in overleg met Rijkswaterstaat en de gemeente Almere, hier een zwemverbod ingesteld. Het strand blijft wel gewoon toegankelijk.

De strandbezoekers worden door middel van borden gewaarschuwd. Op de internetpagina van de provincie en via de zwemwatertelefoon en teletekst worden mensen gewaarschuwd. Op 30 augustus was het microcystinegehalte meer dan 40 microgram per liter. De advieswaarde van 20 microgram microcystine per liter wordt hiermee ruim overschreden. Maandag 6 september wordt opnieuw de waterkwaliteit door Rijkswaterstaat bemonsterd en onderzocht.

De aanwezigheid van cyanobacteriën in het oppervlaktewater is met name in de maanden augustus en september hoger dan gedurende de zomerperiode. Onderzoek van Rijkswaterstaat, aanstaande maandag, zal weer meer duidelijkheid geven over het microcystinegehalte. De resultaten hiervan worden donderdag 9 september verwacht.