Praktijkonderzoek Veehouderij

Systeem oude bedrijf kan in nieuw jasje terugkomen

De reorganisaties van het praktijkonderzoek gaan ook de Waiboerhoeve niet voorbij. De komende jaren worden twee projectbedrijven; het hightech- en het lagekostenbedrijf, gesloten. Ook het vleesveeonderzoek wordt afgestoten. Aan de andere kant is er sinds enkele maanden een nieuwe stal in gebruik. Bedrijfsleider Jaap Gielen beziet de toekomst optimistisch. Wel hoopt hij dat er nog mogelijkheden komen voor een nieuw projectbedrijf.

Bedrijfsleider Jaap Gielen van de Waiboerhoeve rundvee in Lelystad heeft een wat dubbel gevoel over alle veranderingen die er op zijn proefbedrijf staan te gebeuren. Aan de ene kant is er de afgelopen zomer een splinternieuwe stal in gebruik genomen, waar in de toekomst behalve toegepast praktijkonderzoek ook fundamenteel onderzoek (ondermeer op het gebied van veevoeding) moet gaan plaatsvinden. Aan de andere kant werd in april aangekondigd dat eind 2006 het lagekostenbedrijf en het hightechbedrijf worden gesloten. Ook het bedrijf voor vleesvee wordt op zeer korte termijn gesloten.

De Waiboerhoeve heeft volgens bedrijfsleider Jaap Gielen ook in het buitenland een goede naam.

De nieuwe stal van de Waiboerhoeve is een samenvoeging van een deel van de Waiboerhoeve en het oude proefbedrijf Hoorn van ID (nu onderdeel van de Animal Sciences Group). De nieuwe stal huisvest vierhonderd koeien die worden gemolken door vier robots. Het oude Hoorn had 350 koeien en de oude Waiboerhoeve had er 200. Ook hier is dus sprake van een inkrimping en stroomlijning van de onderzoeksaccomodaties. Gielen is optimistisch over de mogelijkheden van dat nieuwe bedrijf. "De onderzoeksportefeuille is goed gevuld." De sluiting op termijn van de beide projectbedrijven van de Waiboerhoeve maken Gielen niet zeer verontrust. "Dat is eigenlijk redelijk normaal. Het is vaker gebeurd. Beide bedrijven zijn destijds opgezet als projectbedrijven. Dat loopt nu gewoon af." Wel onderkent de bedrijfsleider dat er zo mogelijk een vervolg moet komen in de vorm van een nieuw project. Hoe dat er uit moet komen te zien weet hij nog niet. "Voor 2006 kan er nog heel wat gebeuren. Er kunnen nog nieuwe invalshoeken voor onderzoek te voorschijn komen voor deze projectbedrijven."
Gielen verwacht veel van de benadering die is gekozen voor het praktijkonderzoek veehouderij. "Het is goed om vanuit de regionale centra de regionale fondsen te ontsluiten en te benutten en als praktijkonderzoek een duidelijk gezicht naar de sector te hebben via die praktijkcentra. Voor de komende jaren verwacht Gielen dat er het nodige onderzoek zal gebeuren aan de grondgebondenheid van de veehouderij en de relatie met het landschap. "Het gaat dan om de mineralenkringloop, het milieu en de wisselwerking tussen plantaardige en dierlijke productie."
De bedrijfsleider van de Waiboerhoeve denkt dat het systeem van het oude gemengde bedrijf in een geheel nieuw jasje terug kan komen. Een vorm dus waarbij veehouderijbedrijven samen werken met akkerbouwbedrijven. "Je kunt bij onderzoek hieraan bijvoorbeeld denken aan een samenwerking tussen het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving en het praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group." Ook de internationale focus wil Gielen de komende periode verder uitbouwen. Nederland wordt klein. De Waiboerhoeve heeft ook in het buitenland een goede naam. Gielen: "We merken dat aan het bezoek. Zo'n 25 tot 30 procent van de bezoekers komen uit het buitenland." Gielen denkt dat de Waiboerhoeve vooral in Duitsland en in Denemarken kansen heeft.
Vanaf 1 januari volgend jaar is het afgelopen met het vleesvee-onderzoek van de Waiboerhoeve. Gielen voelt zich door zijn achtergrond extra betrokken bij dat vleesveegebeuren. In 1995, toen het vleesveebedrijf in de huidige vorm van start ging in Lelystad, werd hij aangetrokken als bedrijfsleider van dit bedrijf. "We moeten realistisch zijn, de Nederlandse vleesveesector is gewoon te klein geworden voor zo'n faciliteit." Het besluit houdt in dat het lopende onderzoek wordt afgewerkt en daarna wordt het bedrijf afgesloten. Gielen vindt het bijzonder jammer. "We worden een stukje minder breed." Wel is hij trots op wat het vleesveebedrijf heeft betekend de afgelopen jaren. Er is veel onderzoek verricht aan het welzijn van de dieren in de kalverhouderij, en op het gebied van de rosé vleesproductie heeft het bedrijf een belangrijke rol gespeeld. Er is nog een tak van veehouderij op de Waiboerhoeve, waarin echter de komende jaren niet meer in wordt geïnvesteerd. Het gaat om de schapenhouderij. "Ze zullen niet verdwijnen van het bedrijf", verwacht Gielen. De schapen passen in de algemene bedrijfsvoering. De bedrijfsleider doelt daarbij op het graslandbeheer. Schapen zijn uitstekende opruimers van de laatste resten gras in het najaar en zorgen zo voor een goede zode. De schapenstapel die er is op de Waiboerhoeve is oorspronkelijk afkomstig van het proefbedrijf de Minderhoudhoeve, dat enkele jaren geleden werd gesloten. Op de Waiboerhoeve is nu een koppel van 150 ooien van het Swifterras aanwezig. De schapenhouderij op de Waiboerhoeve zal op een laag pitje worden voortgezet, zonder dat er grote kosten worden gemaakt.

Onderzoek op de Waiboerhoeve

In de nieuwe rundveestal van de Waiboerhoeve zal de komende tijd veel onderzoek worden gedaan. De stal biedt verschillende mogelijkheden. Er zal worden gekeken naar de invloed van de vloeruitvoering op de gezondheid en het welzijn van het vee.
Het serredak biedt de mogelijkheid te onderzoeken wat de invloed is van meer licht in de stal op de hormoonhuishouding van de dieren en de productie van het vee.
In de nieuwe stal lopen ook koeien rond met een pensfistel. Dit is ten behoeve van het fundamentele voedingsonderzoek. Verder loopt er op de Waiboerhoeve onderzoek van velerlei aard. In het oog springt dit jaar onder meer een groot onderzoek naar maïs in samenwerking met praktijkcentrum Cranendonck. Hierbij worden de verschillende typen maïsrassen in beeld gebracht qua afrijpingspatroon en voederwaarde.
In de beide projectbedrijven hightech en lagekosten wordt het onderzoek voortgezet. In het hightechbedrijf springt de voerrobot van Lely in het oog en wordt gewerkt aan het verlagen van de kostprijs. Op het lagekostenbedrijf draait het onderzoek de komende tijd ook om het verder verlagen van de kostprijs, waarbij ook het type koe nu een rol speelt (onder meer de Montbeliarde-koeien). Op 10 en 11 september 2004 houdt de Waiboerhoeve open dagen.

Bron: Agrarisch Dagblad, 03-09-2004

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 06-09-2004 08:54.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl