Ingezonden persbericht

Protest tegen torenflat naast Rijksmonument

GOUDA, 20040906 -- "Hoogbouw hoort niet in historische stadswijken". Dat zeggen omwonenden van de voormalige ambachtsschool aan de Graaf Florisweg. De gemeente Gouda wil pal naast dit Rijksmonument een futuristische torenflat van 11 verdiepingen bouwen. Buurtbewoners praten op maandag 13 september met de commissie dialoog van de gemeenteraad over de weigering van het gemeentebestuur te praten over alternatieve plannen.


Wethouder Vermeij heeft voor de zomervakantie beloofd dat hij hoogbouwbeleid zal ontwikkelen. Voorlopig gaat hij echter door met de voorbereiding van diverse bouwplannen. Zo laat hij een projectontwikkelaar berekenen of het bouwplan technisch haalbaar is, en of het de gemeente genoeg winst oplevert.

De actievoerders zeggen dat de Graaf Florisweg de minst geschikte plek in Gouda is voor hoogbouw. "Wij weten nu al dat dat de uitkomst is van zo'n hoogbouwnota." In andere steden waar al hoogbouwbeleid is, komen vaak dezelfde uitgangspunten terug. Zo moet hoogbouw passen tussen de bestaande bebouwing en moet er voldoende afstand zijn tot andere bebouwing. Bovendien geldt doorgaans de eis dat hoogbouw gebruikt moet worden om een 'statement af te geven'. Dat kan alleen op in het oog springende locaties en dat geldt niet voor het oude schoolgebouw.

Omwonenden zijn woedend dat de gemeente probeert winst te maken terwijl een Rijksmonument zo zwaar wordt aangetast. "Deze historische school staat midden in een 30'er-jarenbuurt", zegt buurtbewoner Michiel Bosgra. "De Graaf Florisweg wordt in de nieuwe welstandsnota van de gemeente zelfs één van de meest bijzondere plekken in Gouda genoemd. Onbegrijpelijk dat ze er dan zo'n futuristische toren naast willen zetten."

In de omliggende straten zijn inmiddels actie-affiches verspreid. Bosgra: "We wilden eerst via diplomatieke weg de plannen bespreken. Het gemeentebestuur heeft echter ronduit onbeschoft gereageerd door ieder overleg af te wijzen. Geen enkel alternatief is bespreekbaar. Alleen de gemeenteraad was bereid tot overleg, maar die vinden dat het behoud van dergelijke monumenten niet hun taak is".

De buurt is niet alleen boos over de hoogbouw. Ook het plan om de schoollokalen om te bouwen in luxe appartementen roept verzet op. Het schoolgebouw staat vlak naast een rij woningen, die in hun privacy worden aangetast. "Zolang er een school in zit, hebben we 's avonds en in het weekend tenminste geen pottenkijkers", zeggen de actievoerders. Zij noemen het 'zonde' om op de ene plek een schoolgebouw te sluiten, terwijl een paar honderd meter verderop scholen ruimtegebrek hebben.

De gemeente heeft de plannen slechts in beknopte vorm naar buiten gebacht. Het is nog niet bekend wanneer een eventuele procedure voor aanpassing van het bestemmingsplan begint.




Ingezonden persbericht