Opmerkelijk: Het Gouden Boekje voor het Hart

Eet 'mediterraan-plus' en voorkom een hartinfarct

GENDRINGEN, 20040906 -- Het kan elke Nederlander van middelbare leeftijd overkomen: een hartinfarct. 'Hoe kan ik een hartinfarct voorkomen?', is daarom een voor de hand liggende vraag. Het antwoord staat in Het Gouden Boekje voor het Hart van dr. Gert Schuitemaker.


Het boek bevat onder meer een actueel overzicht van de risicofactoren die bijdragen aan het ontstaan van een hartinfarct. De ernst van een verhoogd cholesterol wordt daarbij gerelativeerd en minder bekende maar serieuze risicofactoren, zoals een hoog homocysteïnegehalte en 'insulineresistentie', krijgen volop aandacht.
De kern van het boek wordt echter gevormd door tien lifestyle-adviezen die een hartinfarct helpen voorkomen. Naast de voor de hand liggende aanbevelingen, zoals 'stop met roken' en 'beweeg meer', ligt de nadruk op voedingsadviezen. 'Eet mediterraan' is het belangrijkste advies, omdat de zuidelijke keuken onder meer rijk is aan vezels en goede vetten.
Daarnaast wordt de dagelijkse inname van een 'multi' en extra vitamine C aanbevolen. Mediterrane eetgewoonten gecombineerd met suppletie is de beste manier om hart- en vaatziekten met behulp van voedingsgedrag vóór te blijven, stelt Schuitemaker. Vandaar zijn centrale aanbeveling: 'Eet mediterraan-plus'.
Het Gouden Boekje voor het Hart wijkt op meerdere punten af van het gangbare voorlichtingsmateriaal. Dit komt al tot uiting in de ondertitel: eerst voeding, dan medicijnen. Schuitemaker wijst er op dat hart- en vaatziekten zijn omarmd door de voedings- en farmaceutische industrie, die handig profiteren van de vetvrees en cholesterolgekte. Terwijl het échte gevaar schuilgaat in suikers, transvetzuren en oxycholesterolen.
Binnen de geneeskunde bestaat een trend om 'ter voorkoming van hart- en vaatziekten' bloeddruk, cholesterol en nu ook het gewicht met geneesmiddelen te verlagen. De laatste decennia heeft de farmaceutische industrie haar greep op de materie vergroot, ten koste van goede voeding. Hiertegen neemt Schuitemaker stelling door 'gebruik van medicijnen' bij de tien lifestylestappen op de allerlaatste plaats te zetten. Symptoombestrijding, zeker als het gaat om het inzetten van geneesmiddelen tegen risicofactoren (geen ziekten!), dient het in zijn ogen af te leggen tegen een totaalbenadering. De orthomoleculaire geneeskunde dient hierbij als leidraad, omdat dit specialisme aan voeding de centrale plaats teruggeeft die het toekomt.

Dr. Gert E. Schuitemaker is apotheker en doctor in de geneeskunde. In 2004 promoveerde hij op het thema risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Hij is tevens voorzitter van de International Society for Orthomolecular Medicine (ISOM, zetel Toronto) en hoofdredacteur van de tijdschriften Ortho en Fit met Voeding.

Het Gouden Boekje voor het Hart. Eerst voeding, dan medicijnen.
Gert Schuitemaker, Ortho Communications & Science, Gendringen, prijs ¤ 11,50
ISBN 90-76161-06-2.