Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 6-9-2004

Toezeggingen naar aanleiding van het AO ambulancezorg, acute zorg en traumahelicopters d.d. 23 juni jl.

Op 23 juni vergaderde minister Hoogervorst met de Vaste commissie VWS in het Algemeen Overleg (AO) ambulancezorg, acute zorg en traumahelicopters. In deze brief reageert de minister op vijf vragen van de commissie. De belangrijkste onderwerpen waren:


- Vermeende tegenstrijdigheid tussen de brief aan de Kamer van 3 mei en de gegevens van gemeenten
Niet VWS maar de regionale aanbieders en verzekeraars bepalen de locaties van standplaatsen. Belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat een ambulance maximaal vijftien minuten onderweg mag zijn naar de plaats waar deze nodig is.

- Problemen van personeel met agressie
Het sector voor ambulancezorg (SOVAM) heeft het functioneren van de zogenaamde BedrijfsOpvang Teams (BOT) laten onderzoeken. Ambulancepersoneel is over het algemeen tevreden over de teams. De meeste diensten hebben nu ook een BOT.

- Keten van acute zor
De minister is in gesprek met betrokken koepelorganisaties, zoals de ziekenhuizen, regionale ambulancevoorzieningen etc, om regionaal duidelijke logistieke afspraken te maken. Na de zomer worden de gesprekken voortgezet.

- Mobiel Medisch Teams
De Mobiel Medisch Teams (MMT) die zorgen voor traumazorg, Drie traumacentra hebben echter aangegeven geen MMT's meer te kunnen leveren. De minister ontvangt deze centra in september voor uitleg.

PDF
Toezeggingen naar aanleiding van het AO ambulancezorg, acute zorg en traumahelicopters d.d. 23 juni jl. (nieuw venster)

Om het kamerstuk op te halen:

Zie het origineel