Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR, nr. 076, 6 september 2004

Petitie tegen stopzetten bekostiging niet-EU studenten

Minister Van Ardenne welwillend tegenover oproep Wageningse studenten

Tijdens de opening van het Academisch Jaar van Wageningen Universiteit en Researchcentrum hebben studenten Minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking een petitie aangeboden met 1274 handtekeningen. De studenten zijn het oneens met de plannen van staatsecretaris Rutte om de bekostiging van studenten van buiten de Europese Unie te stoppen. De minister zegde toe samen met de staatssecretaris van Onderwijs te zoeken naar oplossingen hiervoor en in de komende maanden te komen met een voorstel om blijvend in te zetten op het helpen van niet-EU studenten die in Nederland studeren, in het bijzonder voor studenten uit de armste landen waar overdracht van kennis kan bijdragen aan armoedebestrijding.

Eerder tijdens de openingsbijeenkomst zei dr. Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen UR, dat de vooraanstaande positie die Nederland in het algemeen en Wageningen in het bijzonder inneemt op het gebied van de internationalisering op het spel staat als de regering de bekostiging van studenten van buiten de Europese Unie zal stopzetten: "Het zou voor ons met relatief veel internationale studenten een gevoelige tik betekenen, maar erger nog, de toekomstkansen voor jonge mensen uit minder bedeelde delen van de wereld aanzienlijk verkleinen. Zo studeren er in Wageningen alleen al meer dan 150 studenten uit Afrika. Een simpele bezuinigingsmaatregel zou al deze inspanningen weer te niet doen. En ook hier geldt, een eenmaal prijs gegeven positie krijg je maar zo niet terug'', aldus Dijkhuizen.

De openingsceremonie van het Academisch Jaar in Wageningen stond in het teken van honger- en armoedebestrijding. Dijkhuizen zei dat de missie van Wageningen UR, For Quality of Life, niet ophoudt bij de landsgrenzen. Hij riep de regering op om de internationale uitwisseling van kennis en wetenschap niet te bemoeilijken, maar juist te versterken: "Dat is niet alleen een oproep van een betrokken bestuurder, maar ook van betrokken Wageningse studenten", zei hij.

Studentenpetitie
Op de openingsbijeenkomst kreeg minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking een petitie aangeboden door studenten waarin zij de plannen van staatssecretaris Rutte om hun bekostiging te stoppen totaal onaanvaardbaar noemen. Zij vrezen dat voor veel van deze studenten eventuele hogere collegegelden een belemmering zijn om aan Nederlandse universiteiten te studeren. Zij vinden dat nieuwe strategieën nodig zijn om honger te bestrijden. Eén daarvan is uitwisseling van kennis. Daarvoor moeten Westerse universiteiten toegankelijk voor hen blijven. De Wageningse studenten riepen de minister dringend op om deze studenten niet op te zadelen met hogere collegegelden.