Nederlandse Taalunie

Taalunie Toneelschrijfprijs 2004 naar David Van Reybrouck

De Taalunie Toneelschrijfprijs 2004 is toegekend aan David Van Reybrouck voor zijn toneeltekst Die Siel van die Mier. Van Reybrouck ontving de prijs ter waarde van 10.000 tijdens Het Theaterfestival in het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.

David Van Reybrouck is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2002 werd zijn roman De Plaag bekroond met de Debuutprijs. Zijn eerste theatertekst Die Siel van die Mier is een muziektheaterproductie die ontstond uit een samenwerking tussen de auteur, performer Josse de Pauw en de musici Jan Kuijken en George van Dam van Het muziek Lod. Het is een verhaal "over termieten en over een man die hun leven bestudeert. Een verhaal over de orde der insecten en de chaos en de passies van de menselijke ziel."

De jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs, die dit jaar bestond uit Ira Judkovskaja, Maureen de Jong en Roel Verniers, roemt Die Siel van die Mier als "een mooie, poëtische en muzikale tekst, die prachtige beelden oproept, associatie op associatie stapelt, vraag op vraag." Naast de winnende tekst worden nog twee andere toneelteksten vermeld in het juryrapport: Generaal D. van Guido Kleene en Picknick! van Marijs Boulogne.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalige toneeltekst die het afgelopen seizoen werd opgevoerd. Met de prijs wil de Nederlandse Taalunie zowel de opvoering van Nederlandstalig toneel als de Nederlandstalige toneelschrijfkunst als zelfstandig genre stimuleren. © Nederlandse Taalunie, 2000/2004 - alle rechten voorbehouden