Het Nederlandse Rode Kruis

06 september 2004
Russische Rode Kruis helpt families in Beslan

Gewapende strijders overvielen afgelopen woensdag een school in Beslan (Noord-Ossetië) en gijzelden kinderen, hun ouders en hun leraren. In het daarop volgende vuurgevecht kwamen velen om. Maandagochtend naderde het aantal slachtoffers de vierhonderd. Nog 380 mensen, onder wie 197 kinderen, liggen in het ziekenhuis. Van hen zijn er 55 slecht aan toe. Dertig terroristen zijn gedood en drie zijn er gearresteerd.

Psychologische hulp
Een team van circa zestig psychologen, artsen en vrijwilligers van het Russische Rode Kruis staat de familieleden van de slachtoffers van de gijzeling bij. Er is een telefoonlijn geopend waar men informatie kan krijgen over de crisis. Er is een oproep gedaan om bloed te doneren voor de slachtoffers.

Enorm aantal gewonden
Chirurgische materialen, verband en medicijnen zijn aan de lokale ziekenhuizen geleverd. Het Russische Rode Kruis heeft de internationale gemeenschap dringend verzocht om hulp voor de honderden gewonde overlevenden van het gijzelingsdrama in Beslan. De twee grote ziekenhuizen die Noord-Ossetië rijk is, zijn niet berekend op het enorme aantal gewonden.

Foto homepage: REUTERS/Viktor Korotayev/www.AlertNet.org