Socialistische Partij

Deelname InHolland in Nyenrode onverantwoord

06-09-2004 * De Hogeschool InHolland neemt de private universiteit Nyenrode over voor 50 procent. Daar is 2,5 miljoen euro mee gemoeid. Nyenrode, nu nog een stichting, wordt omgevormd tot een BV. InHolland wil de komende jaren nog eens 10 miljoen euro investeren. Onverantwoord, vindt SP-onderwijswoordvoerder Fenna Vergeer. De kans dat publiek geld verdwijnt in commerciële activiteiten is volgens haar levensgroot.

Er bestaat geen wet- en regelgeving ten aanzien van het boekhoudkundig scheiden van publieke en private administraties. De commissie Schutte, die de HBO-fraude heeft onderzocht, constateerde eerder bij een commerciële activiteit van InHolland dat er publiek geld was uitgeleend aan de Holding. Het risico bestaat, dat verliesgevende activiteiten van Nyenrode ten laste van InHolland gebracht worden.

Ook is er sprake van personele vermenging, nu enkele leden van het college van bestuur van InHolland in het bestuur van Nyenrode zullen komen.

Nyenrode kent financiële selectie aan de poort. Om binnen te komen moet een fors collegegeld worden betaald. InHolland heeft als publieke onderwijsinstelling de taak om de toegankelijkheid te waarborgen. Met haar deelname in Nyenrode accepteert InHolland een enorme drempel voor haar studenten.

Ook wanneer de commerciële activiteiten van InHolland niet uit de Rijksbekostiging worden betaald, maar bijvoorbeeld uit het collegegeld, gaat eventueel verlies ten koste van de publieke taken. Het collegegeld zou immers ook voor het algemeen toegankelijke onderwijs ingezet kunnen worden. Bij wegvallen van beschikbare middelen uit het collegegeld komt er een grotere druk op de rijksmiddelen.

Ten slotte is er nog de vraag, of de constructie valt onder de EU-mededingingsregels voor staatssteun. De publieke dienst "onderwijs" is tot nu toe buiten de vrijhandelsverdragen gehouden, maar bij vermenging van publieke en commerciële activiteiten wordt het steeds moeilijker om onderwijs uit de greep van winstgerichte marktpartijen te houden.