Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Toespraak van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross- van Dorp, bij de start van de deelcampagne Flash voor bedrijven. Den Haag, 6 september 2004.
Wijzigingen voorbehouden. Alleen de uitgesproken tekst geldt!

De mens zit ingewikkeld in elkaar! Wat zich in zijn hoofd afspeelt, is moeilijk te doorgronden. Een voorbeeld: TNO en het NIGZ hebben onderzoek laten doen naar het beweeggedrag van werknemers. Daaruit blijkt dat 93% van de werknemers zegt dat ze bewegen belangrijk vindt voor de gezondheid. Toch komt 54% van diezelfde mensen nauwelijks uit zijn stoel.

Ze moeten zich vorige week toch een beetje aangesproken hebben gevoeld toen al die berichten loskwamen over de aanstormende volksvijand nummer een: vetzucht. We eten te vet en te veel en we bewegen veel te weinig! Het kan je zomaar een paar jaar van je leven kosten. Wie weet heeft de commotie van vorige week die 54% zittende werknemers wakker geschud.

Gezondheid is van levensbelang. Je zou dus verwachten dat mensen hun gezondheid zouden koesteren en verzorgen.

Stel dat het onderzoek over auto's was gegaan. Voor veel mensen is de auto óók een kostbaar bezit, maar dan eentje waarvoor het onderhoud met liefde wordt uitgevoerd. Lekker kilometertjes draaien, kleine beurt, grote beurt, en als de garage zegt `nieuwe bandjes', dan kómen er ook nieuwe bandjes.
Heel wat van die 54% beweegarme werknemers zouden er in de benen komen als ze met hun gezondheid net zo'n liefdevolle relatie onderhielden als met hun auto! Dan zouden ze lekker te voet kilometertjes draaien of per fiets.

Ik vind het een sport om die mensen over de streep te trekken en ik ben er reuze blij mee dat de werkgevers dat - dankzij de Flash campagne - mét mij willen doen. Ik vind het belangrijk dat Nederland in beweging komt en dat is de reden dat ik vorig jaar besloten heb geen cent op de campagne te bezuinigen.

Wat kunnen werkgevers doen om hun mensen in de benen te krijgen en waarom zouden ze dat doen? Om met dat laatste te beginnen: u, werkgevers, vindt beweging voor uw werknemers belangrijk en wel om twee redenen 1. Uw werknemers worden er gezonder door, en dat is gunstig vanwege het teruglopen van het ziekteverzuim. Winst dus voor uw onderneming. 2. Gezonde medewerkers presteren beter dus ook dáár boekt u winst. Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend Postbus 20350 (070) 340 60 00 een voorlichter nodig, belt u dan met het 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 ministerie, telefoon (070) 340 79 11. Daar Telefoon (070) 340 79 11 regelt men dat u wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

Ik wil u een vuistregel voorhouden:
· Een werknemer die actief beweegt, verzuimt per jaar 3 dagen minder. · Een sportende werknemer verzuimt per jaar 5 dagen minder. · En een werkgever boekt 20 dagen winst bij een gericht fitnessprogramma voor zieke werknemers.

Wat kunnen werkgevers doen om hun medewerkers actief te laten bewegen. Dat gaat u doen ­ stel ik voor ­ door A, het goede voorbeeld te geven en B, een beweegbeleid te ontwikkelen. Dat hebben we bij VWS ook gedaan.

Wij hebben ons gericht op het eenvoudige, alledaagse bewegen. Mijn ambtenaren hangen onder werktijd dus niet in de ringen, neen, zij doen aan lunchwandelen, zij fietsen naar het werk, en zij doen aan traplopen. Nog niet allemáál natuurlijk ­ er is nog geen sprake van files in het trappenhuis - maar er zit vooruitgang in en dat komt omdat wij daar heel bewust beleid voor hebben gemaakt. Daar ben ik trots op temeer daar dit beleid de organisatie vrijwel niets kost.
Dat ligt even anders bij de sportzaal, die kost wél geld maar ook hier zijn de baten groter dan de lasten.

Bedrijven, werkgevers, moeten leren zién waar de mogelijkheden liggen. Een voorbeeld. De helft van de werkende Nederlanders woont nog geen acht kilometer van het werk, maar slechts een kwart daarvan pakt de fiets. Misschien zouden er wel meer medewerkers op de fiets willen komen als er maar een goede stalling was. En mensen die van verder weg gefietst komen, vinden het wellicht wel fijn als er een plek is waar ze zich om kunnen kleden of waar ze kunnen douchen vanwege het noodzakelijke opfrissen.

Misschien zouden uw medewerkers tussen de middag wel een blokje om willen lopen, maar zijn ze nog niet op de gedachte gekomen. Dan zeg ik: Stel het eens voor, zet eens een oproep op de mail, schrijf eens een artikeltje in het bedrijfsblad. Er zijn best manieren te verzinnen om mensen warm te krijgen voor een gezondere leefstijl. Niet alleen de bedrijven moeten hun verantwoordelijkheden nemen, dat geldt evengoed voor de overheid. Ik ben samen met Verkeer en Waterstaat en VROM plannen aan het maken over het inrichten van de ruimte. Fietspaden zijn in dit verband belangrijk, maar ook trottoirs en groenstroken. En het leuke is dat het niet louter ambtelijke plannen zijn maar dat de ANWB en Natuurmonumenten met ons meepraten en -denken.

Iets anders nog. Komend najaar gaat mijn ministerie met een aantal bedrijven en maatschappelijke organisaties een convenant sluiten. Een convenant ter bestrijding van overgewicht, en dat gaat over het belang van het produceren van gezonde producten. Want laten we wel wezen: je kunt als beweegliefhebber traplopen tot je erbij neervalt, maar als je daarna een maaltje patat naar binnen werkt, zit je toch nog niet helemáál op het goede spoor. Dus, werkgevers, een tip: presenteer in uw bedrijfsrestaurant ook aantrekkelijke gezonde kost.

En dan het goede nieuws. TNO en NIGZ melden dat 32% van de werknemers zijn gezondheid wél op peil houdt. Dat doen ze door regelmatig te bewegen of te sporten. Daar mogen de werkgevers blij mee zijn en als ze verstandig zijn dan steken ze hun waardering Toespraak niet onder stoelen of banken. U mag uw werknemers gerust een compliment maken.

Ik zei het al: 93% van de werknemers vindt bewegen belangrijk voor de gezondheid, maar 54% van hen komt nauwelijks uit zijn stoel. Tegen die 54% zou ik willen zeggen: Gemak

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 3 -

dient de mens, natuurlijk is dat zo. Maar van te veel gemak ga je roesten, dan gaan je radertjes knarsen en piepen en écht, je knapt er niet van op. Het is tijd, dames en heren, voor een levenslange grote beurt. Het is tijd voor Flash.


-0-0-0-

Toespraak


---- --