VNG

VNG pleit voor deregulering in woonruimteverdeling

Woonruimteverdeling staat actueel in de belangstelling nu de woningmarkt op slot zit en het bouwtempo al tijden stagneert. Starters en ouderen komen nauwelijks aan een woning. Dit is een grote zorg voor gemeenten. Een goede doorstroming op de woningmarkt lukt alleen, als gemeenten de ruimte krijgen om specifieke knelpunten aan te pakken. De huidige complexe regelgeving rondom woonruimteverdeling, de Huisvestingswet, is daar nu niet goed op ingericht. De VNG pleit daarom voor een sobere en doelmatige Huisvestingswet. Minister Dekker van VROM bespreekt haar voorstellen voor vereenvoudiging van de wet, waar de VNG zich in kan vinden, dinsdag 7 september met de Tweede Kamer.

Meer doen met minder regels
Om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen, pleit de VNG voor meer deregulering in de woonruimteverdeling. In de brochure 'Woonruimteverdeling: meer doen met minder regels' presenteerde de VNG op 19 mei jongstleden haar inzet voor een sobere en doelmatige Huisvestingswet. De aanleiding voor de brochure is de herijking van de regelgeving van het ministerie van VROM. Hierin werd een herziening van de Huisvestingswet aangekondigd.

Huidige wet te uitvoerig en complex
Het vinden van een huis is bij de huidige krapte op de woningmarkt niet altijd even makkelijk. Ouderen en starters bijvoorbeeld, slagen er nauwelijks in om een geschikte woning te vinden, die ook nog eens betaalbaar is. Het is de verantwoordelijkheid van gemeenten om hier iets aan te doen. Maar met de huidige Huisvestingswet is dat niet eenvoudig. Met regionale Huisvestingsverordeningen, veel creativiteit, uitzonderingen en overtuigingskracht trachten gemeenten desondanks tegemoet te komen aan de wensen van de burger. Gemeenten ervaren de huidige wet echter als te uitvoerig en te complex.

Gemeenten willen ruimte voor lokaal maatwerk
Gemeenten willen meer ruimte krijgen om lokaal maatwerk te leveren. Hierdoor kunnen zij gericht in de woonruimteverdeling te sturen, wat ten goede komt aan de doorstroming op de woningmarkt. Gericht sturen houdt in dat gemeenten met woningaanbieders afspraken maken waarbij looptijd, het gebied en de doelgroep waarop deze afspraken betrekking hebben zoveel mogelijk worden beperkt. Deze regionaal afgestemde afspraken kunnen indien nodig, met behulp van een Huisvestingsverordening door de gemeente worden afgedwongen.

Den Haag, 3 september 2004