Gemeente Barneveld


Gemeente Barneveld opent uniek hulpverleningscentrum

Op 7 september openen HKH Prinses Margriet der Nederlanden en de heer mr. Pieter van Vollenhoven in de gemeente Barneveld het Hulpverleningscentrum. Onder het motto 'Unanimus pro securitate' (eensgezind voor veiligheid) zijn dan officieel vier hulpverleningsinstanties in één, nieuw gebouw gehuisvest. Dit zijn de ambulancedienst, de brandweer, de politie en het Rode Kruis. Op deze schaal gaat het om een unieke combinatie in Nederland. De filosofie achter het hulpverleningscentrum is gezamenlijkheid. Dit uit zich zowel in de samenwerkingsgezindheid als het ontwerp van het gebouw. Het gebouw is in juli 2004 door de betreffende diensten in gebruik genomen. HEVO Bouwmanagement BV uit Den Bosch heeft de ontwikkeling en bouw begeleid.

Aanleiding krappe huisvesting brandweer
De concrete aanleiding voor de realisatie van het hulpverleningscentrum (HVC) was de te krappe en verouderde huisvesting van de gemeentelijke brandweer in het centrum van Barneveld. Duidelijk was dat het centrum geen vestigingsoptie was omdat er al andere toekomst plannen bestonden voor het centrum van Barneveld. Omdat de ambulancedienst sinds korte tijd in de brandweerkazerne was gevestigd, speelde de huisvestingsproblematiek ook voor deze dienst. Het centrumproject had ook gevolgen voor de huisvesting van het Rode Kruis. Toen ook de politie aangaf op zoek te zijn naar een nieuwe locatie, onstond het idee om alle hulpdiensten onder één dak te brengen.

Betere dienstverlening en meervoudig ruimtegebruik Na twee jaar van voorbereiding en intensief overleg met ambulancedienst, Rode Kruis, politie en brandweer is het (HVC) aan de Nijkerkerweg in Barneveld nu in gebruik. De filosofie achter het HVC is een gezamenlijke huisvesting, die de onderlinge samenwerking versterkt en daarmee de dienstverlening verbetert. Die hang naar gezamenlijkheid komt ook tot uitdrukking in het ontwerp en in de spreuk die op de 'eerste steen' is weergegeven: 'Unanimus pro securitate' (eensgezind voor veiligheid). De locatie van het gebouw is zodanig gekozen dat de gehele gemeente, met zijn uitgestrekt buitengebied, goed bereikbaar. Ook de omliggende gemeente Nijkerk en Scherpenzeel (die met name tot het werkgebied van de ambulancedienst behoren) zijn via deze locatie binnen de normtijden bereikbaar. De Nijkerkerweg ligt namelijk vlakbij diverse uitvalswegen zoals de A30 en de A1.

Gemeenteraad stelde investeringskrediet beschikbaar Het gemeentebestuur heeft in haar collegeprogramma de realisatie van een hulpverleningscentrum als doelstelling opgenomen. De gemeenteraad heeft ingestemd om voor de bouw van het HVC een investeringskrediet beschikbaar te stellen van ca elf miljoen euro. De politie en ambulancedienst betalen huur aan de gemeente. Omdat de ontwikkeling en bouw van een dergelijk centrum specifieke deskundigheid vereist, heeft de gemeente een samenwerkingsovereenkomst gesloten met HEVO Bouwmanagement BV uit Den Bosch, voor een risicodragend bouwmanagement. Met de vertegenwoordigers van de hulpdiensten zijn afzonderlijke programma's van eisen opgesteld en vertaald naar een ontwerp voor het HVC.

Kenmerken gebouw
De filosofie van het gebouw berust op de door alle partners gedragen gedachte dat er één hulpverleningscentrum is dat op verschillende terreinen hulp kan bieden. Dat betekent dat zoveel mogelijk gemeenschappelijk gebruik wordt gemaakt van de ruimtes en de voorzieningen.

Het gebouw en de ruimte er omheen voorzien in oefenmogelijkheden voor de verschillende diensten, zoals een oefentoren, blusplaat, blusvijver enzovoorts. De indeling van het gebouw is dusdanig dat een snelle uitruk te allen tijde gewaarborgd is. Het front bestaat uit een gekleurde schakering van deuren waarachter de hulpverleningsvoertuigen in een aanvalspositie staan opgesteld. De routing is daarbij zodanig dat uitrukkende en binnenkomende voertuigen elkaar niet kruisen. Binnenkomende hulpverleningsvoertuigen kunnen in een voortgaande routing worden schoongemaakt, herbepakt en achterom weer plaatsnemen in de uitrukpositie. Het gebouw voldoet milieutechnisch aan hoge eisen en is zeer energiebewust geconstrueerd. Het past met een mos-sedumdak goed in de omgeving, terwijl de kleurschakering van de deuren een zeer bijzonder speels element geven. Deze architectonische vormgeving maakt het qua inrichting relatief sobere en op effectiviteit en de efficiency gerichte gebouw bijzonder en aantrekkelijk.

Barneveld, 5 augustus 2004
Project Hulpverleningscentrum Nijkerkerweg