Universiteit van Amsterdam

UvA Agenda

Goede resultaten met nieuwe therapie tegen tumoren bij kinderen


Promotie Geneeskunde


dinsdag 7 september 10.00 uur

Behandeling van kinderen met een rhabdomyosarcoom (een kwaadaardige tumor in het hoofd-halsgebied) bestaat uit operatie van het gezwel, gevolgd door chemotherapie en/of uitwendige bestraling. De overlevingskansen van deze kinderen zijn de afgelopen decennia flink verbeterd, maar omdat zij vaker de puberteit bereiken worden ook de gevolgen van de bestraling zichtbaar. Die kan leiden tot een verstoorde groei van de schedel en een asymmetrisch hoofd. Sinds 1993 gebruikt het AMC als enige ziekenhuis ter wereld daarom een nieuwe therapie (AMORE), waarbij onder andere tumorresten van binnenuit met behulp van brachytherapie worden bestraald. Joeri Buwalda toonde aan dat de methode uitvoerbaar en haalbaar is en dat de resultaten niet onderdoen voor die van de conventionele behandeling. Waarschijnlijk is sprake van minder scheefgroei van de schedel, en bovendien lijkt AMORE eveneens effectief bij kinderen met een terugkerende tumor. Omdat de onderzochte patiƫntengroepen erg klein zijn is echter meer onderzoek nodig.

J. Buwalda: AMORE (Ablative surgery, Moulage technique brachytherapy and Reconstruction) for childhood head and neck rhabdomyosarcoma. Promotoren zijn prof. dr. H.N. Caron en prof. dr. P.F. Schouwenburg.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.