Gemeente Voorschoten

Persberichten - Gemeente Voorschoten houdt speciale informatiebijeenkomst Rijnlandroute en N11-West Uitgebracht op: maandag 23 augustus 2004

Dinsdag 7 september vindt een speciale informatiebijeenkomst plaats over de Rijnlandroute, waarvan de veelbesproken N11-West mogelijk onderdeel gaat uitmaken. Inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit Voorschoten zijn van harte welkom om 20.00 uur in t Hoff-lands Huys, De Zeven Provinciën 68. Wethouder H.H.V. Horlings van de gemeente Voorschoten en projectmanager A. van Es van de provincie Zuid-Holland zijn sprekers op deze avond.

Aanleiding voor de informatieavond is een studie die onder regie van de provincie Zuid-Holland van start is gegaan. De studie gaat na hoe de doorstroming van het verkeer te verbeteren is op het traject tussen Katwijk en Leiden-Oost/A4, ook wel de RijnlandRoute genoemd. Daarnaast wordt gekeken naar de leefbaarheid langs de route. Hierbij gaat het onder meer om stank- en geluidsoverlast en de effecten op de natuur.

N11-West

De gemeente Voorschoten organiseert de avond speciaal voor inwoners, bedrijven en maatschap-pelijke organisaties uit Voorschoten omdat de uitkomst van de studie van groot belang kan zijn voor het dorp. Eén van de te onderzoeken opties voor de verbetering van de RijnlandRoute is namelijk een weg die Voorschoten zou doorkruisen. De plannen voor deze weg, ook wel de A11-West of N11-West genoemd, bestaan al jaren en hebben in het verleden veel stof doen opwaaien.

Tracés en uitvoeringsvarianten

In totaal worden zes verschillende tracés onderzocht. Drie voor het traject tussen de A44 en Katwijk, drie voor het traject tussen de A4 en de A44. Voor elk van beide trajecten wordt uiteindelijk één van de drie opties gekozen. De weg door Voorschoten is één van de mogelijke tracés tussen de A4 en de A44. Van dit tracé worden verschillende uitvoeringsvarianten onderzocht: half verdiept, op het maaiveld of als een tunnel. Alternatieven voor een weg door Voorschoten zijn aanpassingen aan de bestaande route door Leiden, te weten een verbreding van de N206 dr. Lelylaan-Churchilllaan of een nieuw aan te leggen Oude Rijn-Korte Vliettunnel. De studie brengt de gevolgen van de verschillende tracés en uitvoeringsvarianten in beeld vanuit verschillende invalshoeken: verkeer en vervoer; kosten; milieu en leefbaarheid; landschap en natuur; maatschappelijke haalbaarheid; economische en ruimtelijke ontwikkelingen.

Voorschotense voorwaarden

De huidige gemeenteraad van Voorschoten heeft, vanuit de discussies in het verleden, bij zijn aantreden aangegeven dat de gemeente Voorschoten alleen wil meewerken aan de realisatie van de N11-West op Voorschotens grondgebied op voorwaarde dat:
1. is aangetoond dat openbaar vervoersoplossingen, zoals de Rijn-Gouwelijn, ontoereikend blijken;
2. onomstotelijk blijkt dat alternatieve tracés onhaalbaar zijn; 3. de gevolgen voor het Voorschotense wegennet voldoende zijn onderzocht;
4. de weg ondergronds wordt aangelegd.


- einde bericht -