Ingezonden persbericht


Stichting Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 11 40
6546 RG Nijmegen

Nijmegen 27 augustus 2004

PERSBERICHT

Jazz in de kerk met orgel, zang en slagwerk

NIJMEGEN ­ Op dinsdag 7 september geeft organist/pianist Nico Moll met zijn trio Moll-Stiller-Patricks (MSP), een jazzconcert in de Stevenskerk. Het trio dat naast Nico Moll bestaat uit Hans Peter Stiller, slagwerk, en Lou Patricks, zang, zal vooral jazz-arrangementen en -improvisaties laten horen. Dit minder gebruikelijke genre voor concerten in een kerkgebouw, zorgt voor zeer verrassende effecten. De swingende muziek brengt de sfeer van een bruin café met zich mee. Het concert begint om 20.30 uur. De zomerconcertserie 2004 telt na dit concert nog één concert op 14 september. De entree bedraagt ¤ 5,- of ¤ 4,- met korting.

Iedere concertserie organiseert de Nijmeegse Orgelkring minstens één vernieuwend concert. Dit jaar is de Haagse jazzpianist en ­arrangeur Nico Moll uitgenodigd om een jazz-improvisatieconcert op orgel te geven. Moll is van oorsprong organist, maar schoolde zich naderhand in piano en lichte muziek. Hij studeerde onder meer bij de befaamde jazzpianist Bert van den Brink, die vorig jaar een fenomenaal jazzconcert in de Stevenskerk gaf. Moll komt met het trio MSP, waarmee hij Moderne Jazz ten gehore brengt. Eerdere jazzconcerten pakten in de Stevenskerk zeer verrassend uit. Zowel met orgel solo als in combinatie met trombone of saxofoon is de jazzwereld heel goed binnen de kerkmuren te halen. Lijkt eerst de combinatie van de jazzmuziek en de ruime lichte kerkruimte ietwat vervreemdend, al gauw komt de luisteraar in de wereld van de swingende lichte muziek in een donkerbruine kroeg waar je niet stil bij kan blijven zitten. Het concert vangt aan en besluit met arrangementen van en improvsaties op Gezang 1, waarin kerkmuziek en lichte muziek subtiel in elkaar verweven worden. Daartussen klinken diverse composities, zoals C.P. Clare Fischer en Donna Lee van Charly Parker en arrangementen van de hand van Nico Moll zelf.

Het Königorgel in de Stevenskerk biedt unieke mogelijkheden om een jazzsfeer te creëren, vinden jazzmusici die eerder op het instrument improviseerden. Met de grote variëteit aan registraties kunnen prachtige jazzklanken naar voren getoverd worden. Een combinatie van veel achtvoeten kan het donkere timbre van de jazzbalad evenaren. Maar gebruik van veel tongwerken, bijvoorbeeld, brengt het orgel heel dicht in de buurt van de vrijere jazzwereld. Door als organist samen te spelen met slagwerk, dat elders in de kerkruimte opgesteld staat, en een zanger die diverse posities in kan nemen in de kerk, kan optimaal gespeeld worden met de akoestische effecten van een groot kerkgebouw.

Nico Moll is van huis uit organist, hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Conservatorium in Arnhem en piano en lichte muziek aan het Conservatorium in Utrecht. In Los Angeles studeerde hij bij de legendarische pianist en arrangeur Clare Fischer, welke zijn grote voorbeeld geworden is. Terug in Nederland trad hij met de Pasadena Funk Association (PFA) op in heel Nederland. Daarnaast was hij pianist en arrangeur van de Duitse Jazzformatie Emotional Sound.
---

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u terecht bij Jenneke van de Streek, 030-6383912/ 024-3788696 of bij Joost Langeveld: 024- 3226360