Ingezonden persbericht


Manifestatie Schaduwtop naar aanleiding van het 'informele' landbouwberaad.

Dinsdag 7 september vind in Lisse in het Keukenhof het 'informele' landbouwberaad van de Europese Unie plaats. De Europese ministers van landbouw komen bijeen om te discussieren over het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Het afschaffen van exportsubsidies, het verruimen van de EU regelgeving en de verdere stimulering van een geliberaliseerde landbouw zullen belangrijke thema's zijn van het overleg. Allemaal ontwikkelingen die voor grote boerenbedrijven en voedselketens gunstig zijn. De kleinere boer die niet mee kan met de zware concurrentieslag op de wereldmarkt zal verdwijnen uit Europa. Een ander slachtoffer is het milieu wat steeds zwaarder belast wordt door lange transportketens en intensief gebruik van het land. Volgens de ministers in Europa is dit een noodzakelijk kwaad dat in het einde zal leiden tot meer welvaart voor de Europese burger. Een aantal kritische (boeren) organisaties zetten hier hun vraagtekens bij. Zij zullen dinsdag naar Lisse trekken om hun ongenoegen over een Europees Landbouwbeleid uit te spreken.
Platform ABC, een samenwerkingsverband tussen een groot aantal boerenorganisaties, gaat een manifest aanbieden aan de ministers waarin wordt gepleit voor een meer duurzame en solidaire landbouw waar concurrentie vervangen wordt door samenwerking.
SP-europarlementarier Kartika Liotard vindt het schandalig dat het bedrijfsleven steeds meer de rol van regelgever overneemt met name in de landbouwsector en zal hier het een en ander over vertellen in Lisse. De Boeroparade, een 4-daagse aktie-karavaan, zal de bevindingen presenteren die zij onderweg tegen gekomen is.
Tijdens de manifestatie is er voldoende gelegenheid voor andere organisaties die naar Lisse getrokken zijn om hun kritiek te uitten over het Europees landbouwbeleid.
De manifestatie start om 11.30 op de parkeerplaatsen van Kasteel Keukenhof recht tegenover de ingang van de Keukenhof.



Ingezonden persbericht