Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Opmars digitale radio

7-9-2004

Minister Brinkhorst streeft ernaar om voor de zomer volgend jaar de vergunningen voor commerciële digitale radio uit te geven. Digitale radio (T-DAB, Terrestrial Digital Audio Broadcast) is ontwikkeld als opvolger voor de analoge FM frequenties. Met de uitgifte van de frequenties voor T-DAB wordt een eerste stap gezet met de introductie van commerciële digitale radio. Als T-DAB de komende jaren een volwaardige opvolger van FM radio blijkt, kunnen plannen gemaakt worden voor de afschakeling van analoge radio. In februari 2004 is de Publieke omroep al begonnen met uitzendingen in de Randstad.

Digitale radio biedt vele voordelen boven de analoge FM radio. Zo kan T-DAB bijdrage aan een oplossing voor de frequentieschaarste. Op één frequentie worden meerdere stations gebundeld uitgezonden. Dit gebeurt in een zg multiplex. Met een digitale radio kan de consument makkelijk het gewenste station selecteren. Het frequentie gebruik wordt zo veel efficiënter en er is veel meer keus voor de luisteraar. Bovendien is het mogelijk om naast geluid ook andere informatie of data aan te bieden. Bijvoorbeeld informatie over de uitgezonden muziek, maar ook aparte diensten als verkeersinformatie of weerberichten. Digitale radio biedt zo een mogelijkheid voor tal van nieuwe innovatieve diensten. De digitale radio is minder storingsgevoelig en de ontvangstkwaliteit is beter.

Najaar 2004 presenteert de minister een uitgebreid plan waarin hij zijn voornemen om digitale radio te introduceren heeft uitgewerkt. Dat betreft dan voornamelijk de uitwerking van de verdelingsprocedure, het aantal vergunningen en de omvang daarvan, de voorschriften en verplichtingen die aan de vergunningen verbonden worden, de voorwaarden waaraan een aanvrager moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning en de hoofdlijnen van selectiecriteria. Ook zullen daarin voorstellen worden gedaan met betrekking tot het te ontwikkelen beleid voor de afschakeling van analoge radio.

De introductie van digitale radio zal niet zonder slag of stoot gaan. Het zal voor de vergunninghouder best moeilijk zijn een businesscase op te zetten. Er zijn immers nog nauwelijks luisteraars, dus is er van reclame-inkomsten vooralsnog weinig te verwachten. Bovendien zal iedere luisteraar een nieuw ontvangsttoestel moeten aanschaffen, want de huidige radios kunnen geen TDAB ontvangen. Op dit moment zijn er al wel digitale radios te koop. Economische Zaken probeert de vergunningsvoorwaarden zo op te stellen dat het voor de vergunninghouder makkelijker wordt om rendement uit de vergunning te krijgen.
Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: mevr. J. Thompson-Sepmeijer, persvoorlichter, telefoon (070) 379 6174, e-mail:
C.J.Thompson-Sepmeijer@minez.nl

07 sep 04 09:38